Život u ruševinama

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u ruševinama

U centru Leskovca nedavno se srušio krov sa starog objekta nekadašnje sapunare. Niko nije povređen, a oštećeno je samo jedno putničko vozilo. Taj kompleks starih objekata i dalje predstavlja veliki bezbednosni rizik za Leskovčane, ali ne i za porodicu Stojanović, koja živi u podrumu te zgrade koja više podseća na ruševinu.

Iako se krov sa stare zgrade u centru Leskovca srušio pre nekoliko dana, ništa se nije promenilo. Opasnost za građane i dalje je velika, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ironija bude veća u podrumu stare urušene zgrade živi porodica Stojanović.

Kako je bilo pre dva dana, kada se srušio krov sa stare Vlajčićeve sapunare u centru Leskovca, tako je i danas. Narandžasta traka koja upozorava na opasnost i ništa više od toga.

Slavica Stojanović sa svojim sinom živi u podrumu objekta koji samo što se nije srušio, jer, kako kaže, jednostavno nema gde.

"Šta da vam kažem ne plašim se. Jedna žena mi je rekla da je ovde bezbedno. Velika je vlaga, teško se živi, ali moram da trpim", kaže Slavica.

Slavica ima četvoro dece. Svi sem jednog sina su u hraniteljskim porodicama. Hrani se u Narodnoj kuhinji, a od Centra za socijalni rad prima materijalnu pomoć. Ona kaže da se nada da se zgrada neće sruši kako bi imala gde da prezimi.

Ovaj objekat koji pripada porodici Vlajčić je u procesu restitucije i uskoro bi trebao da bude vraćen vlasnicima tako da lokalna samouprava nema nikakve ingerencije. Da ironija bude veća ceo ovaj kompleks je pod zaštitom države.

"Mi kao grad nemamo nikakvu nadležnost. Kada se desi ovakva nemila situacija onda naše službe pribavljaju brojne saglanosti od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša kako bi mogli da reagujemo, jer nam je bezbednost građana najvažnija", kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Leskovac ima mnogo ovakvih objekata koji, ili treba da se vrate starim vlasnicima, ili su u vlasništvu republičkih agencija. Oni, ne samo da stvaraju ružnu sliku u gradu, nego i zbog toga što već decenijama propadaju i ugrožavaju bezbednost građana.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242-131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.