Život posle hraniteljstva

Izvor: RTS, 07.Maj.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život posle hraniteljstva

Dvadesetdvogodišnji Milan Marković iz Leskovca je do pre dve godine živeo sa hraniteljima, a onda se osamostalio. Poslastičar po struci bez zasposlenja i smeštaja. Park mu je, kaže, često mesto za prenoćište. U Centru za socijalni rad kažu da čine i više od svojih nadležnosti kako bi pomogli Milanu.

Sa godinu dana ostao je bez oca, majka ga je napustila i do 16 godine o ovom mladiću brinula je baba. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njene smrti dvadesetdvogodišnji Milan Marković živeo je u hraniteljskim porodicama.

Sve do pre dve godine kada je i pored nagovora stručnjaka leskovačkog Centra za socijalni rad da ne napušta hranitelje do 26 godine Milan je odlučio da se osamostali. Međutim bez posla i krova nad glavom teško je, kaže, započeti novi život.

"Radio sam sve i svašta da bih preživeo. Spavam na ulici, na klupi u parku, u napuštenim objektima, gde stignem. Ja ne tražim socijalnu pomoć meni treba posao da bih živeo od svog rada, a ne da zavisim od države ili bilo koga drugog", kaže Milan.

Pomoć Centra za socijalni rad nikada nije izostala. Od razgovora, toplog obroka, pronalaženja posla, odeće koju su sami zaposleni poklanjali Milanu preko jednokratne do novčane socijalne pomoći.

"Najnovija informacija je da smo mi Milanu pomogli da napiše zahtev za dodelu opštinskog stana koji je on predao Direkciji za urbanizam i izgradnju", kaže Mia Kulić Mihajlović, psiholog Centra za socijalni rad.

Najbolje rešenje bi bilo stanovanje uz podršku do potpunog osamostaljenja. Projekat "Kuća na pola puta" je na stolu. Centar za socijalni rad i Kancelarija za mlade grada Leskovca na istom su zadatku - da pomognu mladima nakon hraniteljstva.

"To znači da bi oni u tim stambenim jedinicama koje bi se obezbedile preko ovog projekta mogli da samostalno žive, organizuju svoj život i da se uz pomoć Centra i lokalne samouprave zaposle", kaže Predrag Momčilović, pravnik.

Svake godine bar troje mladih u Leskovcu posle hraniteljstva započinju novi život. Jedni lakše, drugi poput Milana, teže se snalaze, a njemu je sada najnužniji smeštaj.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242 131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.