Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2020, 09:28

Zimsko skladištenje prskalica i atomizera

LESKOVAC

Zimsko skladištenje (konzervacija) prskalica, atomizera i opreme za prskanje je najvažnija mera održavanja pre zime.

Kupovina pogonske ili priključne poljoprivredne mehanizacije znači i značajno izdvajanje iz budžeta gazdinstva za ove namene ili nepopularno zaduživanje. Baš zbog toga većina poljoprivrednika čuva svoju mehanizaciju tako što je redovno održava, servisira, čisti i konzervira >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za period kada mašine odmaraju. Konzervacija atomizera i prskalica je vrlo značajna, jer ostatak tečnosti u njihovim delovima može tokom zime zamrznuti i dovesti do neželjenih posledica.

Pravilnu pripremu prskalice, atomizera pre zime treba obaviti na sledeći način:

Nakon završetka zadnjeg prskanja temeljno očistimo sve delove prskalice, unutrašnjost rezervoara, čistu vodu pustimo kroz cevi armature i dizne, kao i sve spoljašnje delove prskalice.Nakon završetka čišćenja ispustimo svu vodu iz pumpe, regulatora pritiska, cevi, filtera i ostalih elementata u kojima bi voda mogla ostati. U rezervoar ulijemo 3-5 l antifriza (antifriz za hladnjake automobilskih motora ) koji sadrže antikorozivna sredstva, zatim pokrenemo pumpu prskalice. Otvorite sve ventile na regulatoru, tako da sredstvo može doći kroz cevi do dizni. Na kraju ispraznite ostatak sredstva iz rezervoara u posudu i pustite pumpu još nekoliko minuta uključenu, da precrpi višak sredstva iz sistema u rezervoar odnosno u posudu. Prskalicu odložimo na suvo mesto, zaštićenu od nepovoljnih vremenskih uslova. Slično može poslužiti i mešavina vode i sredstva protiv zamrzavanja ili zimska tečnost za pranje vetrobranskih stakala.Zadnje što moramo učiniti, ako prskalicu ostavljamo napolju, je da skinemo manometar, u smeru suprotnom od kazaljke na satu, odložimo na toplo i suvo mesto radi zaštite od mraza. Na taj način smo osigurali njegovu dugotrajnu ispravnost, i zaštitili od niskih temperatura.

Za cevi i cevne spojeve potrebno je proveriti da nije neka cev napukla i da su cevni spojevi čvrsti. Slaba, napuknuta cev, može usred sezone prskanja da pukne, te može prouzrokovati neplanirano kašnjenje radova. Dobro ih proverite, ako je potrebno zamenite ih novim.

Neka sredstva za prskanje sadrže otapala, koja agresivno deluju na boju. Mesta na kojima je boja oštećena, očistite, odstranite rđu, te ponovo prefarbajte.

Glavni rezervoar se proverava da nema ostatka sredstva za prskanje. Duže ostajanje sredstava za prskanje u rezervoaru skraćuju životni vek rezervoara i ostalih komponenti. Ispusni ventil iz rezervoara mora biti zatvoren. Zaštitite regulator pritiska od vlage i prašine. Za tom vam može poslužiti plastična kesa. Preporučuje se mazanje pokretnih delova WD – 40 ili uljem.

Posle sezone pre skladištenja temeljno očistite pumpu spolja i unutra. Proverite broj radnih sati i prema potrebi obavite redovno održavanje (promena ulja, membrana, zaptivke). Ukoliko niste sigurni da ćete radove obaviti kvalitetno, obratite se serviseru.

Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.

PSSS LeskovacI ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.