Zimska škola za poljoprivrednike iz Leskovca i okoline

Izvor: JUGpress.com, 31.Jan.2018, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimska škola za poljoprivrednike iz Leskovca i okoline

LESKOVAC

Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Leskovca organizovala je danas Zimsku školu za poljoprivredne proizvodjače sa teritorije Jablaničkog okruga.

Tokom ove tradicionalne manifestacije, koja se održava po deseti put, poljoprivrednici iz leskovačkog kraja učili su o zaštiti bilja povrtarsko – ratarske proizvodnje, voćarske proizvodnje, kao i iz oblasti melioracije, zatim o onlajn >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << marketingu u poljoprivredi, ali i o vrlo bitnoj temi, IPARD fondovima.

„S obzirom da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dobilo zeleno svetlo, poljoprivredni proizvodjači mogu aplicirati za IPARD fondove, a kako i na koji način mogu saznati od našeg savetodavnog tima koji je prošao sve obuke u ministarstvu. Nadamo se da će naši poljoprivredni proizvodjači ovim putem ostvariti svoja prava i dobiti novu mehanizaciju, priključne mašine, ali i nove traktore koji fond daje“, rekao je danas savetodavac za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe, Nenad Stefanović.

Na interatkivnoj radionici govorilo se i o procesu navodnjavanja, odvodnjavanja i pripreme zemljišta za podizanje novih voćarskih zasada, koji, kako kaže Stefanović, izuzetno interesuje poljoprivrednike Jablaničkog okruga.

Ali, bilo je tu i novih tema.

„Zanimljivo je i to da ćemo ovom prilikom obraditi i jednu novu štetočinu koja se ovde pojavila pre par godina, a to je obična kruškina buva. Obradićemo i azijsku mušicu, kao i zaštitu voća od nje, jer trenutno pričinjava veliku štetu na našim voćnjacima. Neizostavna je zaštita ne samo voća i povrća, nego i ratarskih kultura, gde naš tim zaštitara uspešno deluje na svim poljima“, kaže Stefanović.

Govoreći o vinogradarstvu, on ističe da je upis u vinogradarski i vinski registar, zakonska obaveza svih vinogradara koji imaju registrovane vinograde.

Takodje, naglašava i da Poljoprivredna savetodavna stručna služba, kao regionalna služba, predstavlja „produženu ruku resornog Ministarstva poljoprivrede“ i da, kao takva, ima obavezu da kontaktira sve poljoprivredne proizvodjače Jablaničkog okruga.

„Sva ona znanja koja dobijemo tokom treninga i edukacija koje organizuje ministarstvo, mi pokušavamo da, na neki način, prenesemo poljoprivrednicima i slobodno možemo reći da smo u tom pogledu zadovoljni, jer se dešava da su oni to već primenili u svojoj proizvodnji“, dodaje Stefanović.

Osim u Leskovcu, zimska škola za poljoprivredne proizvodjače, tokom proteklih par dana, održana je i u Bojniku i Lebanu, gde je zabeležen veliki odziv zainteresovanih poljoprivrednika.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.