Izvor: JUGpress.com, 25.Jul.2023, 22:04

Žetva pri kraju, prinosi loši

LESKOVAC

Žetva pšenice je skoro završena na jugu Srbije . Proizvođači kažu da su prinosi veoma loši a da je otkupna cena još gora.

Evo šta kažu u Poljoprivrednoj avetodavnoj stručnoj službi u Leskovcu

” Pšenica na području Jablaničkog okruga, tokom jeseni imala je dobre uslove za setvu, nicanje i dalji razvoj. Proizvođači su sejali sertifikovano a i sopstveno seme. Usevi su u zimu ušli u odgovarajuću fazu (faza bokorenja). Zimski period >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sa vrlo malo padavina i veliki nedostatak vlage tokom februara i marta kada je trebalo uraditi prvu prihranu ozimih strnina obeležilo je dalji tok vegetacije, ali je u nastavku vegetacije nastupio period sa čestim padavinama lokalnog karaktera (različite količine i intenziteta). U periodu kada je trebalo uraditi fungicidne tretmane useva na mnogim parcelama bilo je gotovo nemoguće ući, tako da je na takvim parcelama dišlo do pada prinosa usled štete izazvane rđom lista i stabla i fuzariozom klasa. Usled obilnih padavina na pojedinim lokalitetima došlo je do poleganja, što će se negativno odraziti na samu žetvu, kao i ukupan prinos.

Na području Jablaničkog okruga ispunjen je plan jesenje setve. Pšenica je tokom jeseni zasejana na oko 15500 ha a ukupna površina pod ozimim strninama bila je na površini od oko 17000 ha. Prošlogodišnji prinosi bili su iznad višegodišnjeg proseka za područje delovanja naše službe (oko 4,5 t/ha), dok će po našim procenama ovogodišnji prosek biti oko 5 t/ha.

Prinosi i hektolitar će i ove godine jako varirati zavisno od proizvodnog područja, nivoa primenjene agrotehnike, izbora sorte ali najviše od količine i rasporeda padavina jer su ovu godinu kaakterisale česte i obilne padavine lokalnog karaktera. Žetva ječma je počela 20. juna, i ona se privodi kraju, dok je žetva pšenice jačim intenzitetom počela oko 8 jula, a očekujemo da se završi narednih 10-ak dana.

Iako je spaljivanje korova i biljnih ostataka na njivama i pored puta Zakonom zabranjeno, u Srbiji je to i dalje vrlo česta pojava. Spaljivanje biljnih ostataka na njivama je izuzetno štetno, i uprkos upozorenjima stručnjaka da se to ne čini, poljoprivredni proizvođači pokušavaju da spaljivanjem reše problem korova i biljnih ostataka na svojim parcelama – osiromašujući time zemljište.

Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organske marije u zemljištu, stimuliše se biološka aktivnost zemljišta i pozitivno utiče na strukturu i vodno-vazdušne i toplotne osobine zemljišta. Zaoravanjem biljnih ostataka popravlja se plodnost i produktivnost zemljišta”, kaže dr Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSG Leskovac. (kraj) LJS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.