Žene pričaju: NESTALI kartoni sa ginekologije (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 29.Maj.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene pričaju: NESTALI kartoni sa ginekologije (VIDEO)

Mnoge Leskovčanke tvrde da su nestali njihovi stari zdravstveni kartoni sa Ginekološkog odeljenja u Domu zdravlja Leskovac sa kompletnom istorijom bolesti, pa su izabrani lekari ponekad prinuđeni da iz usmene priče pacijentkinja unose stare podatke u novootvorene kartone.

I dok u upravi Doma zdravlja da su svi stari kartoni arhivirani, ove, ali i druge Leskovčanke kažu da su zbog ovog problema i nedostatka zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dokumentacije dobijale stravične, ali na sreću pogrešne dijagnoze.

Moj novoizabrani lekar, ginekolog, je posle prvog pregleda posumnjao da imam rak. Sve je na kraju ispalo dobro i završilo se samo na sumnji, ali da je imao uvid u moj zdravstveni karton koji je izgubljen, video bi moju celu istoriju bolesti. Lekar je bio prinuđen da usmeno, na osnovu mojih sećanja u novi karton upisuje moju istoriju bolesti. Znate, uvid u dokumentaciju i ono što ću ja njemu da kažem nikako ne može da bude isto. Zbog svega toga, a ja tu ne krivim lekara, cela moja porodica je prošla kroz veliku traumu“, priča za naš portal četrdesetšestogodišnja Dragana Trajković.



Sa istom situacijom, da njihovih starih kartona na Odeljenju ginekologije nema, suočile su se i Leskovčanke Ivana Ilić i Jasmina Veličković.

Meni su prošle godine otvarali novi karton. Kada sam pitala gde je moj stari, odgovorili su mi: to je negde u arhivi, ko zna gde“, tvrdi predesetčetvorogodišnja Jasmina Veličković.

Leskovčanke tvrde da je ginekološka istorija bolesti jako bitna, pogotovo za one žene koje prelaze četrdesetu godinu života, a aktivistkinje Žena za mir apeluju na svoje sugrađanke da potraže svoje stare kartone:



U Domu zdravlja objašnjavaju da se svi kartoni stariji od deset godina arhiviraju, ali da se nikako ne bacaju.



Svako ko želi može da ima uvid u stari karton. Mi smo odavno prešli na elektronsko vođenje istorije bolesti i stare kartone ćemo ubrzo izbaciti iz upotrebe“, naglašava načelnica Odeljenja ginekologije Ljiljana Vučković.

Izvesno je da leskovački ginekolozi korektno obavljaju svoj posao i da ni jedna pacijentkinja nije vraćena zbog toga što nema kartona, ali i dalje ostaje misterija gde su završili stari kartoni i da li su zaista pohranjeni u arhivi i da li su svi podaci iz tih, kako tvrde žene, nestalih papira prebačeni u elektronske kartone.

Ranije je, inače, u Domu zdravlja saopšteno da će se paralelno voditi elektronski kartoni, ali čuvati i papirnati kartoni.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.