Zbog batinanja suspendovan upravnik zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog batinanja suspendovan upravnik zatvora

LESKOVAC - Vanrednom kontrolom Okružnog zatvora u Leskovcu utvrđeno je da postoje nepravilnosti u radu nekolicine rukovodilaca u toj ustanovi, zbog čega je suspendovan bivši upravnik Zoran Jović i još osam zaposlenih, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde, a agencija Beta saznaje da je do suspenzije došlo zbog video >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snimka batinanja zatvorenika.

Uprava ističe da će insistirati na strogom poštovanju zakona i da će svi oni koji ga prekrše, bez obzira na položaj na kome se nalaze biti sankcionisani.

Video snimak batinanja zatvorenika

Dvojica načelnika službi i još dvojica zaposlenih u leskovačkom zatvoru suspendovani su nakon što je otkriveno da su u tom zatvoru zlostavljani zatvorenici, saznaje agencija Beta. Izvor Bete naveo je da su oni suspendovani pošto je neko iz zatvora dostavio Ministarstvu pravde Srbije video snimke na kojima se vidi batinanje zatvorenika u pritvorskim jedinicama.

Među suspendovanima je načelnik Zoran Jović, koji je pre mesec dana smenjen sa mesta upravnika nakon incidenta u zatvoru - kada je nepoznata osoba ušla u krug i pucala u nogu jednom zatvoreniku.

U Ministarstvu pravde Tanjugu je precizirano da su, pored Jovića, suspendovani načelnik službe obezbeđenja, dvojica šefova smene i pet pripadnika službe obezbeđenja. Rešenja o suspenziji su napisana i u toku sutrašnjeg dana biće prosleđena tužilaštvu i policiji u Leskovcu.

Vanredna kontrola, kako je objašnjeno, obavljena je na osnovu operativnih saznanja koja su ukazivala da je bilo propusta u radu zaposlenih u zatvoru, vezano za pucnjavu koja se pre par meseci dogodila u zatvorskom krugu i u kojoj je jedan osuđenik ranjen u nogu.

Zbog tog događaja, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naložila je da se utvrdi odgovornost rukovodilaca u Okružnom zatvoru u Leskovcu, počev od upravnika.

Na osnovu pregleda video-snimaka, zabeleženih zatvorskim kamerama, utvrđeno da su postojali propusti u radu zaposlenih, koji se odnose i na prekomernu upotrebu sile službenika obezbeđenja.

Vanrednu kontrolu, kako je navedeno, obavili su juče načelnik odeljenja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, uz punu saradnju novopostavljenog direktora Okružnog zatvora u Leskovcu Dejana Kostića.

Osuđenik V. M. (36) iz Aleksinca, 28. septembra, ranjen je u nogu, dok se šetao u otvorenom delu zatvorskog kruga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.