Zbog „Lukijade“ prete otcepljenjem, žele da se pripoje Leskovcu (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 29.Jul.2017, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog „Lukijade“ prete otcepljenjem, žele da se pripoje Leskovcu (VIDEO)

Pedesetak meštana Zaplanjske Toponice koji proizvode luk protestovali su ispred zgrade Opštine Gadžinn Han i zapretili otcepljenjem nezadovoljni organizacijom Dana crnog luka – “Lukijade”.

Zaplanjska Topnica važi za jednog od najvećih proizvođača crnog luka u Srbiji i u njoj se već sedam godina za redom održava i manifestacija

Ovi poljoprivredni proizvođači su juče zamerili opštinskoj vlasti što je, navodno, njihovo selo zapostavljeno na „Lukijadi“, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << a u znak protesta su ispred opštine izložili gajbice sa crnim lukom sa imenima svojih  gazdinstava i saopštili da će se pripojiti Leskovcu ili Doljevcu.

Zameramo funcionerima i rukovodstvu što su tradicionalnu manifestaciju Dani crnog luka u našem selu organizovali kao privatnu žurku bez pravih proizvođača, uz veliko spremanje terevenke, ića i pića, muzike i veselja, a sve sredstvima poreskih obveznika. Od preko 100 proizvođača luka, robu je izložilo njih 5, od kojih neki i nisu veliki proizvođači“, ističe organizator skupa Ljubiša Janaćković iz Zaplanjske Toponice koji, između ostalog, zamera opštinskom rukovodstvu i to što su, kako tvrdi, pokušali da zabrane protestni skup.



Interesantno je da je ovu poljoprivrednu manifestaciju, na kojoj je odbilo učešće ovih 50 nezadovoljnih proizvođača, zapravo organizovala Narodna biblioteka u Gadžinom Hanu u kojoj nemaju komntar na protetste Toponičana, ali su za pojedine lokalne medije prokomentarisali kako je žiri „nepristrasno i bez pritisaka“ odlučivao o pobednicima „Lukijade“.

Nakon obećanja da će krenuti u postupak sprovođenja referenduma za otcepljenje Zaplanjske Toponice od opštine Gadžin Han, prisutni su se mirno razišli.

U Gadžinom Hanu je SPS na vlasti dvadesetak godina  sa raznim koalicionim paetnerima, a predsednik opštine Saša Đorđević, kome je ovo četvrti mandat na toj funkciji, nije se pojavio na skupu, iako su organizatori naveli da su pozvali kompletno rukovodstvo da prisustvuje protestima.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.