Izvor: JUGpress.com, 23.Jan.2023, 12:23

Zbirke za završni ispit u prodaji

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Zbirke zadataka za pripremu završnog ispita za osmake, izdate od strane Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i „Prosvetnog pregleda“ biće u prodaji od danas, 23.januara.

 Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je tri zbirke za malu maturu, u sradnji s „Prosvetnim pregledom”.  Svaka zbirka ima po 450 zadataka. Jednu zbirku čine pitanja iz srpskog (maternjeg) jezika i književnosti, drugu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << matematike, dok su u trećoj objedinjeni zadaci iz pet izbornih predmeta: biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

                                    Od ove školske godine, treći test na maloj maturi neće biti kombinovani sa zadacima iz pet predmeta, već su osmaci izabrali jedan od pet ponuđenih predmeta.

                                     Učenici osmog razreda su se do 31.decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Birali su između geografije, istorije, biologije, hemije i fizike. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 posto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je zaokružilo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

                                    U narednom periodu, ukoliko neko iz određenih i opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da se prijavi, ne treba da brine, imaće mogućnost da to obavi u školi od 23. do 27. januara 2023. godine. U tom periodu učenici će moći da provere svoj izbor, a 30. i 31. januara, u školi i da unesu ispravke. Nakon toga, na sajtu „Moja srednja škola“ i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu.

                                   Osmaci će 24. i 25. marta u matičnim osnovnim školama imati probni završni ispit a proveravaće znanje iz svoh predmeta koje će olagati na maloj maturi. Na raspust odlaze 6.juna, a završni ispit polagaće od 21, 22. i 23.juna.

                                   S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Zbirke zadataka za malu maturu u prodaji

Izvor: OkRadio.rs, 23.Jan.2023

Komplet od tri publikacije košta 1.100 dinara, mogu se kupiti u knjižarama ili pouzećem Objavljene su zbirke zadataka za pripremu malih maturanata za polaganje obaveznog završnog ispita za kraj osnovnog obrzovanja. Uz tri novoobjavljene zbirke osmaci će imati dovoljno vremena da se spreme za trodnevnu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.