Završen projekat “Škola za nas”

Izvor: JUGpress.com, 21.Dec.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen projekat “Škola za nas”

LESKOVAC

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovac i OŠ „Kosta Stamenković“ Leskovac održali su u Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra završnu priredbu škole znakovnog jezika.

Šesnaest učenika ove škole dobilo je diplome kao potvrdu o uspešno završenoj obuci.

Istom prigodom obeležen je i jubilej, pet godina realizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << škola znakovnog jezika za učenike osnovnih škola sa teritorije Grada Leskovca.

Ana Božić, sekretar organizacije, kaže da je kroz ovaj program do sada prošlo više od sto učenika.

„Iz škole „Kosta Stamenković“ koja je ovogodišnji domaćin škole znakovnih jezika je došao i zanimljiv predlog koji se tiče održivosti projekta.

Učenici koji su već dostigli određeni nivo znanja iz oblasti znakovnog jezika obučavaće svoje mlađe drugare.

To je svakako divno i pohvalno. Naši polaznici su pametna i vredna deca, odlični učenici i vredni pažnje i imaju veliko srce. Danas, ovom priredbom, oni nam šalju poruku da inkluzija ne mora da bude teška. Škola znakovnog jezika ne podrazumeva samo učenje pojmova na znakovnom jeziku i situacijonog govora, već podrazumevaju i likovne i literarne radionice, ali i edukaciju dece sa ciljem njihovog senzibilisanja za poteškoće i probleme sa kojima se neki naši sugrađani ili neki njihovi drugari susreću.“

U ime lokalne samouprave obratila se Brankica Stamenković, član Gradskog veća, rekavši da ovaj problem postoji od davnina, ali danas imamo veću priliku da se o njemu edukujemo i shvatimo značaj znakovnog jezika.

„Najraniji uzrast je najbitniji za razbijanje predrasuda i aktivno uključivanje čujućih lica kako bi se formirale prave vrednosti kod dece i omogućila efikasna primena inkluzivnog obrazovanja gluve i nagluve dece, kao i poboljšanje društvenog statusa gluvih osoba. Grad Leskovac je za potrebe ove organizacije kroz projekte izdvojio 1,7 miliona dinara.“

Školu znakovnog jezika vodi nastavnica znakovnog jezika Dragana Stojilković.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.