Zatvorska trpeza bez mleka i voća

Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorska trpeza bez mleka i voća

Prenaseljenost, loši životni uslovi i neadekvatna ishrana u KPZ za maloletnike u Valjevu i Okružnom zatvoru u Leskovcu – utvrdili posmatrači Helsinškog odbora za ljudska prava

Zatvori u Srbiji ne zaslužuju prelaznu ocenu, između ostalog, zbog „nepodnošljivog broja zatvorenika” i nekvalitetne hrane, izjavio je nedavno sociolog Ivan Kuzmanović, predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava, obavljenog u Kazneno-popravnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zavodu za maloletnike u Valjevu i Okružnom zatvoru u Leskovcu. U pomenutom izveštaju dodaje se da su zatvori, osim sa prenaseljenošću, suočeni i sa bezbednosnim problemima i korupcijom.

Da je situacija veoma ozbiljna, za „Politiku” potvrđuje i pravnica Ljiljana Palibrk, inače istraživač-koordinator u Helsinškom odboru.

– Iako je primetna veća otvorenost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde prema savremenijim rešenjima i standardima, uslovi u srpskim zatvorima, kao i postupanje sa zatvorenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne, još su daleko od dobrih – kaže Palibrk.

Sagovornica „Politike” podseća da je o dešavanjima u Okružnom zatvoru u Leskovcu šira javnost upoznata krajem 2009. godine kada je najpre, u septembru, nepoznati napadač ušao u otvoreni deo zatvora i iz vatrenog oružja ranio jednog od zatvorenika u potkolenicu. Ubrzo posle toga Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dostavljen je i video zapis na kome je zabeležena prekomerna upotreba sile radnika obezbeđenja prilikom sprečavanja tuče u jednom od paviljona zatvora. I na kraju, vanrednom kontrolom Uprava za izvršenje krivičnih sankcija evidentirala je i slučajeve korupcije.

– Sve to zajedno dovelo je do smene upravnika, načelnika obezbeđenja, jednog od vaspitača, ali i većeg broja radnika obezbeđenja. U vreme posete Helsinškog odbora, protiv 14 osoba je pokrenut krivični postupak – kaže Ljiljana Palibrk.

Kada je reč o zatvorima u Valjevu i Leskovcu, Palibrk navodi da je pomanjkanje prostora uočljivo ne samo u prostorijama za smeštaj, već i kod drugih prostorija koje koriste osuđenici (dnevni boravci, sale za sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti). Pored toga, dodaje naša sagovornica, postojeći objekti su i dalje u jako lošem stanju, iako su poslednjih godina uložena izvesna sredstva, pre svega, u saniranje instalacija i krovova.

– Kvalitet i raznovrsnost ishrane u Valjevu su zadovoljavajući, ali je u Leskovcu to ozbiljan problem. U oba zatvora u jelovniku nedostaju mleko i mlečni proizvodi, voće i kolači. Medicinska nega je bolje organizovana u maloletničkom zatvoru, ali se obe ustanove suočavaju sa zabrinjavajućim brojem osuđenika koji su zavisni od psihoaktivnih supstanci – priča Palibrk.

Naša sagovornica kaže da je povećan broj osuđenika nužno doveo do usložnjavanja bezbednosne situacije i da, iako su službe obezbeđenja najbrojnije, zaposleni u oba zatvora ističu potrebu za još novih kolega.

– Tehnička oprema koja se koristi za kontrolu bezbednosne situacije, metal-detektori i video-nadzor, svakako olakšava rad, ali je u oba zatvora nedovoljna. U Valjevu je veoma prisutan problem takozvanih neformalnih grupa. Zanimljivo je da nema napada na pripadnike bezbednosti, ali su zato sukobi između zatvorenika česta pojava – otkriva Ljiljana Palibrk i dodaje da su sumnje na korupciju i druga nezakonita ponašanja deo svakog zatvorskog ambijenta, ali da su u pomenuta dva zatvora i potvrđene, kako kroz pokrenute postupke, tako i kroz broj disciplinskih prestupa koji su u vezi sa unošenjem i posedovanjem zabranjenih stvari i supstanci.

Palibrk navodi da osuđenici imaju najmanje primedaba na dozvoljenu komunikaciju sa spoljnim svetom, kao i da nisu uočeni problemi sa korišćenjem dodeljenih privilegija ili nagrada koje se odnose na izlaske ili odsustva iz ustanove.

– U oba zatvora na mestu upravnika trenutno su vršioci dužnosti, koji su privremeno rešenje. Nijedan od njih, uprkos kvalitetima koje su pokazali za kratko vreme, neće ostati na tim mestima, budući da su upravnici u drugim zatvorima – kaže pravnica Ljiljana Palibrk.

Milan Janković

[objavljeno: 01/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.