Zatvorena vrata za decu čiji roditelji nisu platili vrtić

Izvor: juGmedia, 11.Dec.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena vrata za decu čiji roditelji nisu platili vrtić

LESKOVAC – Sva deca koja pohađaju državne vrtiće u Leskovcu, a čiji roditelji nisu platili najmanje poslednje dve rate, biće vraćena kući u ponedeljak, potvrdila je Jugmedii direktorka predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ Jasmina Anđelković Đorđević.

Upozorenje je istaknuto i na ulaznim vratima svih leskovačkih vrtića i u njemu piše da će ova ustanova „u cilju daljeg nesmetanog funkcionisanja“ biti prinuđena da jednostrano raskine ugovore sa roditeljima koji do danas nisu izmirili svoje obaveze i da u ponedeljak deci neće dozvoliti da uđu u vrtić.

Katanac i za bolesne i siromašne?

Od direktorke nismo uspeli da dobijemo odgovor ni da li će ovom odlukom biti obuhvaćena i deca koja prilikom upisa, po pravilniku, imaju prioritet. Reč je o deci sa smetnjama u razvoju, deci samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica ili mališanima kojima su roditelji bolesni.

„To rade u svim gradovima u Srbiji, pa zašto ne bi i ja“, kazala je kratko direktorka predškolske ustanove novinaru Jugmedie uz orazloženje da više ne može da govori jer se uputila na svečanu akademiju i proslavu 70 godina postojanja vrtića u Leskovcu.

Tako nismo uspeli da saznamo koliki broj roditelja dece zapravo duguje rate za vrtić u Leskovcu koja iznosi 3.750 dinara.

Samo pre par dana direktorka je saopštila novinarima da je to simbolična cena.

„Zaista simbolična u odnosu na to kolika je ekonomska cena i koliko boravak u vrtiću objektivno košta“, naglasila je ona.

Leskovačke državne vrtiće trenutno pohađa oko 2.700 mališana što je za trećinu više od predviđenih normativa.

Najveće „gužve su u celodnevnom pohodu sa nešto više od 1.500 dece koja su raspoređena u 11 vrtića na teritoriji grada. I dok, recimo, Grdelica „kuburi“ sa decom, u vrtiću u centru Leskovca „1001 radost“ u grupama, koje bi trebalo da broje do 20 mališana, jedna vaspitačica brine i do duplo više deteta.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.