Zatvoren „Umipek

Izvor: Press, 10.Nov.2010, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren „Umipek"

Bez posla u pekari u Leskovcu, najstarijoj na jugu Srbije, ostalo je 160 radnika. Počela je demontaža mašina, pa su radnici pozvali policiju nastojeći da spreče odnošenje Leskovačka pekarska industrija „Umipek" juče je zatvorena, a 160 radnika ostalo je bez posla. Juče je već počela demontaža nekih mašina u najstarijoj pekarskoj industriji na jugu Srbije, što je izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << gnev radnika koji su zvali policiju nastojeći da spreče odnošenje mašina.Odluku o obustavljanju proizvodnje doneo je većinski vlasnik biznismen Nebojša Bošković u čijem su vlasništvu još i preduzeće „Krizma", pekara u Šidu, pekara „Primorka" u Baru i mlekara u Bijelom Polju. Zastupnik većinskog kapitala Svetozar Marković izjavio je da preduzeće „Umipek" duguje 2,5 miliona evra i nije više u stanju da proizvodi 15.000 vekni hleba dnevno, zbog čega je obustavljena proizvodnja.
Dug veći od prijavljenog
- Kada smo pre dve godine kupovali akcije „Umipeka", nama je u dokumentaciji predočeno da ova firma duguje 29 miliona dinara, a zatim smo shvatili da je taj dug u stvari 250 miliona dinara. Pored toga, naruku nam nije išla situacija u agraru Srbije kao i neregulisano tržište u Leskovcu. Pored svega stalno je mnogo radnika na bolovanju, pa smo morali da angažujemo sezonce i zato smo propali - rekao je Marković.
Međutim radnici „Umipeka" za zatvaranje optužuju rukovodstvo „Krizme" koja je 2008. godine kupila to leskovačko preduzeće.
- Ma kakva dugovanja i sve ostalo. Krivo je rukovodstvo, mi smo proizvodili po 15.000 vekni i sve se prodavalo i naplaćivalo, a godinu dana nismo primili platu. Pa gde je išao taj novac? Kako to da su krivi radnici i stara dugovanja, kad većina ovde radi na crno, a pšenicu smo dobijali jeftino iz robnih rezervi, a i mnogi dugovi su oprošteni - kaže predsednik Samostalnog sindikata „Umipeka" Nenad Milenković.
I ostali radnici podržavaju svog sindikalca ali kažu da su kasno reagovali.
Prvo ih kupio Nini
- Trebalo je mnogo ranije da sprečimo rukovodstvu da uđe u firmu i proda neke mašine. Evo sad smo pozvali policiju jer su već počeli da demontiraju jednu mašinu i želimo to da sprečimo. Deo preduzeća je uništeno prilikom prve privatizacije 2002. kada nas je kupio Nini. Na svu sreću, ugovor je raskinut 2006. pa smo očekivali nešto bolje kada nas je preuzela firma „Krizma", ali ono, još gore. Proizvodili smo, a plate nema. Pa gde su pare, pitamo tog vlasnika koji hoće sad da pobegne, a da mu ova lokacija ostane džabe. E to nećemo dati - kažu radnici.
Zastupnik većinskog vlasnika Svetozar Marković pak tvrdi da je otpuštanje radnika privremeno i da će za dve nedelje ponovo pokrenuti proizvodnju.
- Ponovo ćemo za dve nedelje da pokrenemo proizvodnju ali registrovaćemo drugu firmu koja će bez tereta dugovanja moći da radi - kaže Marković.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

U Leskovcu 160 pekara ostalo bez posla

Izvor: JužneVesti.com, 10.Nov.2010

Pekarska industrija Umipek prestala da radi zbog duga od 250 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.