Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 15:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zašto nema leskovačkog ajvara na tržištu
Leskovački ajvar je sve traženiji specijalitet. Njegova receptura i geografsko poreklo su zaštićeni, proizvodi se u gazdinstvima u malim količinama i ne može da se nađe u tezgama supermarketa. Gde završava i kako doći do pravog leskovačkog ajvara?
Ajvar
za dobrodošlicu, na stolu svake kuće
ili restorana u Leskovcu. Ljut, neljut,
mleven ili cepkan, napravljen po
tradicionalnom receptu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pravi
ga čitav Balkan, ali ovaj leskovački je
najčuveniji, delikates. Posebnim ga
čine podneblje, zemlja, seme, recept. Bez
kurtovke leskovačkog ajvara nema.
„Može,
ali nije dobar, ovo je kvalitetna paprika
kad se oljušti ostaje debela bez kapi
vode“, objašnjava
Jelica Jovanović iz Lipovice.
Kad
stigne sa njiva, važan je svaki korak.
Mora da se peče na šporetima na drva i
ručno priprema, tako
nalaže sertifikacija.
Oko
5.000 tegli proizvede
se
po domaćinstvu. Niko od članova udruženja
„Leskovački ajvar“ ne želi da ih
poveća i pokvari kvalitet.
„Ne
znam da li ćemo da zadovoljimo potrebe
domaćeg tržišta zato što je potrošnja
velika, ljudi su konačno prepoznali
kvalitet domaćeg leskovačkog ajvara
iz Udruženja“, kaže
Gordana Petrović, iz udruženja „Leskovački
ajvar“.
Direktne
narudžbine kod proizvođača, jedini su
način da se dođe
do leskovačkog brenda. Na policama radnji
sa obeležjima udruženja, ajvara nema jer
se proizvodi u malim količinama.
„Industrijska
proizvodnja sigurno da ne bi odgovarala
kvalitetu koji smo mi zaštitili i da
bismo izašli na to veliko tržište, treba
objediniti što više tih gazdinstava i
nastaviti tu tradicionalnu proizvodnju“,
objašnjava
Goran Jović, direktor Privredne komore
za Jablanički i Pčinjski okrug.
„Leskovački
ajvar i elaborat
u Zavodu za intelektualnu svojinu je
javno dobro. Znači svako ima pravo da
dođe
do njega, svako ima pravo da ga čita i
svako ima pravo da proizvodi, ali mora
da ispuni određene uslove“, kaže
Stevica
Marković, predsednik Udruženja „Leskovački
ajvar“.
Ajvar iz kuhinja leskovačkih
domaćina prodaje se na pijacama širom
Srbije, kao i u Leskovcu. Ali, samo obeležena tegla sa kurtovkom kao
zaštitnim znakom Udruženja „Leskovački
ajvar“, garantuje jedinstven kvalitet i
recepturu.