Zakon o saobraćaju ostavlja vanlinijske prevoznike bez posla!?

Izvor: juGmedia, 11.Mar.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o saobraćaju ostavlja vanlinijske prevoznike bez posla!?

Najmanje stotinak preduzetnika u Jablaničkom, Pčinjskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, koji se bave vanlinijskim autobuskim prevozom putnika, ostaće bez posla zbog novog Zakona o saobraćaju.

Ovaj zakon stupio je na snagu 12. februara 2017. godine i on, skoro da ne prepoznaje vanlinijski prevoz u Srbiji. Ovo je danas zaključeno na skupu u Leskovcu, gde su se okupili prevoznici i iz Vranja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i Niša.

Do sada smo sklapali ugovore o prevozu sa predstavnicima putnika, dakle, sa fizičkim licima. Zakon sada ne prepoznaje fizička lica, već se zahteva da se ugovori sklapaju isključivo sa pravnim licima. Međutim, u ovom kratkom razdoblju, došli smo do zaključka da firme, čije radnike prevozimo, ili škole, ili Vojska Srbije, ne žele da sklapaju ugovore sa nama. Razloge ne znamo, ali znamo da ih na to ne obavezuje Zakon o saobraćaju, ali ni Zakon o radu”, objašnjava za Jugmediu Miroslav Ivković.

Zbog toga su prevoznici sa juga Srbije, koji se bave vanlinijskim prevozom, na današnjem skupu formirali Udruženje prevoznika „Jug Srbije“, s ciljem da utiče na popravku zakona. Za predsednika je izabran Ivković.

Ukoliko se Zakono o saobraćaju ne doradi, oko 100 preduzetnika na jugu Srbije i još pet puta po toliko u celoj Srbiji, praktično ostaje bez posla“, kaže.

Svi oni, vele, imaju po nekoliko autobusa i po nekoliko prijavljenih radnika. Spadaju u grupu malih preduzeća.

Pa će tako biti na gubitku naše porodice, porodice naših radnika, ali i država koja je do sada ubirala ne mali porez od nas. U naša preduzeća niko sem nas nije ulagao. Nismo imali pomoć države, sve smo sami stvorili. Da li je pošteno da preko noći ostanemo bez posla, da se, praktično 500 malih preduzeća u Srbiji zatvori odjednom“, pitaju se naši sagovornici.

Predstavnici prevoznika su više puta razgovarali u Beogradu sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, konkretno s pomoćnikom ministra Sašom Stojanovićem, koji je shvatio problem i bio voljan da pomogne. Međutim,  pričaju, na scenu su stupili pravnici tog ministarstva, tvorci zakona, i osporavali pritužbe.

Pitali su nas da li u našim mestima ima linijskih prevoznika. Pošto smo potvrdili da ih ima, pravnici su rekli da onda ne vide nikakav problem. Mi to shvatamo da je zakon naklonjen upravo linijskim prevoznicima, kojih na primer u Leskovcu ima samo 5“.

Na skupu u Leskovcu se tvrdilo da postoje i reakcije putnika koje „vanlinijaši“ prevoze godinama,  te da su i sami predali peticiju Ministarstvu.

Mi se iskreno nadamo da će nadležni ipak shvatiti da zakon ima mnogo nedostaka i da će se on dopuniti kako bi nam se omogućio rad. Ukoliko se ništa ne promeni, bićemo prinuđeni da, u dogovoru sa ostalim kolegama u Srbiji, protestujemo u svim gradovima, boreći se na taj način za golu egzestinciju“, upozoravaju Ivković i njegov kolega Bojan Stefanović, uz napomenu da samo prenose zaključak sa današnjeg sastanka.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.