Izvor: JUGpress.com, 30.Maj.2019, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadruge kao šansa za brži razvoj poljoprivrede

LESKOVAC

Poljoprivreda i zadrugarstvo naziv je tribine koja je u organizaciji Zadružnog saveza južne  Srbije i regionalnog razvoja održana u leskovačkom Centtru srtučno usavršavanje u obrazovanju.

Na ovom skupu načelnik kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća  dr Siniša Perić prezentovao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je Program podrške sprovođenju mera jačanja poljoprivrede uz pomoć države , odnosno zadrugarstva .

U tom cilju, kako je naglasio Perić, za podsticaje u ovoj oblasti država je predvidela 5,7 miliona evra.

On je  dodao da će konkurs za podsticaje biti objavljen u drugoj polovini jula i trajaće do 1. septembra.

Na kokurs će moći da se prijave kako stare, tako i novoformirane, kao i složene zadruge.

On je podvukao da se učekuje će podsticajna sredstva dobiti između  50 i 60 zadruga sa teritorije Srbije, od čega će 20 do 25 njih biti sa područja juga naše zemlje.

Za novoformirane zadruge ovaj iznos je 7,5 miliona, za stare 15 miliona , dok je za složene predviđena svota do 500.000 evra.

Zadrućni savez južne Srbije koji je do sada delovao samo na teritoriji Nišavskog i Topličkog i  okruga sada je proširio nadležnost i na Jablanički,  Pčinjski i Pirotski  okrug i imaće za cilj da zadrugare edukuje i informiše o značaju udrućivanja individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Sekretar ovog saveza Anita Ilić podvukla je da je donošenjem novog zakona o zadrugarstvu koji je stupio na snagu 2017. Godine obezbeženi su uslovi za razvoj zadruga u svim oblastima.

Ona je zaključila da će u cilju daljeg informisanja poljoprivrednika ove tribine ubuduće biti češće organizovane

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.