Za unapređenje mentalnog zdravlja mladih od Ministarstva 26 miliona, deo ide za Niš i Leskovac

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2023, 10:29

Za unapređenje mentalnog zdravlja mladih od Ministarstva 26 miliona, deo ide za Niš i Leskovac

Među 10 gradova koji će od Ministarstva turizma i omladine dobiti ukupno 26 miliona dinara za projekte koji treba da unaprede mentalno zdravlje mladih nalaze se i Niš i Leskovac, ali za sada detalji nisu poznati.

Ministar Husein Memić je na otvaranju nacionalne omladinske konferencije posveće poboljšanju usluga za podršku mentalnom zdravlju mladih potpisao izjavu o nameri koja podrazumeva sprovođenje nacionalnog programa za unapređenje mentalnog zdravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
U tome bi trebalo da učestvuje 10 lokalnih samouprava - Leskovac, Niš, Kragujevac, Kruševac, Novi Pazar, Sombor, Subotica, Zaječar, Zrenjanin i Bečej, a na raspolaganju će imati 26 miliona dinara i kažu da će novac dodeliti putem javnog konkursa.

Međutim, to je jedino što se trenutno zna o unapređenju mentalnog zdravlja mladih koju ovo Ministarstvo planira, kao i da će u tome sarađivati sa Ministarstvom prosvete i zdravlja.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da se nove generacije danas suočavaju sa potpuno novim izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja i da je na Ministarstvu zdravlja da obezbedi stručnjake koji će da razumeju kakva im je podrška u skladu sa tim i potrebna. Grujičić je podsetila da nedavno potpisani Memorandum o saradnji u prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih između više ministarstava upozorava da ovo nije samo zdravstvena tema i da sve struke zajedno treba da nastupaju kao podrška i uporište mladima - saopštili su iz Ministarstva.

Kako bi se podigla svest, predstavile i pokrenule akcije koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović smatra da je značajno mobilisanje svih snaga društva - organa upravljanja, stručne zajednice i nevladinog sektora.

Dobrobit dece i mladih je polazište i željeni ishod porodične i društvene brige o detetu, uključujući i obrazovno-vaspitne ustanove. Ova briga povezuje zaposlene u školi i porodice, povezuje školu i ostale institucije u zajednici, ali i institucije na nacioalnom nivou i uslovljava saradnju i zajedničko delovanje u najboljem interesu svakog deteta - poručila je ministarka prosvete.

Ministri Memić i Đukić Dejanović su potpisali i protokol koji se odnosi na Strategiju za mlade za period 2023 - 2030. i koja podrazumeva i promociju i prevenciju mentalnog zdravlja, stvaranje uslova za razvoj zdravih stilova života i bezbednog okruženja za mlade.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Kragujevac,   Kruševac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.