Za šest decenija Medicinska škola iznedrila stručnjake priznate u celom svetu

Izvor: juGmedia, 02.Okt.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za šest decenija Medicinska škola iznedrila stručnjake priznate u celom svetu

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, gde se dokumentarnim flmovima, muzičkim nastupima i predstavama prošlo kroz istoriju škole sa znamenitim đacima, Medicinska škola Leskovac obeležila je šest decenija od svog osnivanja.

U tom dugom intervalu škola je od patuljka, od jednog odeljenja sa 52 polaznika na jednogodišnjem školovanju za bolničarke, porasla u džina, u prestižnu školu sa 24 odeljenja na šest smerova, sa 760 redovnih i još oko 200 vanrednih učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i sa preko 100 predavača.

Kada se pomene Medicinska škola u Leskovcu prve asocijacije su: humanost, požrtvovanost na delu, veliki rad i trud, beli mantil, visoki plasmani na takmičenjima na svim nivoima, ogroman broj učenika koji uspešno upisuje željene fakultete, najveći broj bodova za upis u Jablaničkom okrugu…“, ocenila je direktorka škole Marija Savić.

Do takvog uspeha nisi mogli sami.

U tome su nam nesebično pomogli naši socijalni partneri, lokalne institucije, ljudi dobre volje“, dodala je Savićeva i pre uručivanja povelje zahvalila se „prvom među jednakima za ogroman doprinos u afirmaciji obrazovanja, za unapređenje đačkog standarda, afirmaciji školskih takmičenja…“, odnosno, gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću.

Cvetanović je, s druge strane, ocenio da je Medicinska škola dobar primer odlične organizacije.

Medicinska skola Leskovac

Posted by Jugmedia on Уторак, 02. октобар 2018.

Njeni učenici i nastavnici ostvaruju zapažene rezultate na mnogim međunarodnim takmičenjima. Pored tradicije kojom se diči i koju prenosi iz generacije u generaciju, ova škola iznenađuje inovacijama, projektima i zaista velikim uspesima. Deca koja je pohađaju, školuju se za jedno od najhumanijih zanimanja, zanimanje zdravstvenog radnika. Stiču veštine, stiču znanja kojima će sutra pomagati zajednici i spašavati ono što je najvrednije a to su – životi“, kazao je Cvetanović.

OKTOBARSKO PRIZNANJE

Upravo zbog toga Medcinska škola je jedan od mojih kandidata za Oktobarsku nagradu i ja se nadam da će odbor usvojiti moj predlog. Jer, ova škola, direktorica, profesori i nastavnici, a i učenici, to zaista zaslužuju“, najavio je prvi čovek Leskovca.

Prvi privremeni direktor škole bio je tadašnji direktor leskovačke bolnice Živojin Popović. I teorijska i praktična nastava odvijala se u samoj bolnici, pod budnim okom šefova odeljenja, danas legendarnih doktora – doktora Kiša, doktora Dekleve i doktorke Bosiljke Budimir.

Jednogodišnja škola za bolničarke počela je da radi oktobra 1957., a već naredne godine škola je prerasla u četvorogodišnju i školovala je medicinske sestre. Prva generacija, njih 40, sela je u klupe 15. oktobra 1958. godine, a među njima je bilo 14 muškaraca i 26 devojaka.

U prepunoj pozorišnoj sali podeljene su zahvalnice pojedincima i organizacijama za dugogodišnju uspešnu saradnju i unapređenje rada škole. Zhahvalnice su dobila i tri medija: dopisništvo RTS-a, TV K1 i naš portal Jugmedia.

Prikazana su tri dokumentarna filma o istoriji škole, o školi kakva jeste danas i prisećanja znamenitih Leskovčana o školskim danima u Medicinskoj školi, među kojima je bilo i doktora nauka iz Leskovca, Srbije i onih koji žive i rade u inostranstvu.

Učenici su izveli predstavu na temu ljubavi, pevalo se i muziciralo i aplaudiralo.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.