Za pošumljavanje 41 milion dinara – dobar plan deli opštine od novca

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pošumljavanje 41 milion dinara – dobar plan deli opštine od novca

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Za to je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih sredstva su dobili Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.
Najmanje je šuma u Vojvodini, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine.

"Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje", kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran.
Leskovac je dobio sredstva da ozeleni spomen-park.
"Jedan deo je pod erozijom, degradiran i planiramo da u tom delu se zasade sadnice koje smo dobili iz ovog fonda sadićemo autohtone vrste 180 stabala", ističe Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac.
U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada.
"Povećava se zeleni fond u gradu čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanje vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja bukvalno da kažem novih pluća za naš grad u toku zimskog perioda", naglašava Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.
Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac.
"Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena", napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.
Jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.