Za pokretanje ekonomije neophodna saradnje Republike i lokala

Izvor: JUGpress.com, 02.Sep.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pokretanje ekonomije neophodna saradnje Republike i lokala

LESKOVAC

Na sastanku koji je organizovao načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stoljiljković  bilo je reči o o realizaciji projekata prekogranične saradnje regiona Srbije i Bugarske od okriljem EU. Načelnici sedam okruga koji su prisustvovali sastanku, inače, su članovi srpske delegacije u sprovođenju ovih projekata.

Ovaj kraj je izuzetno značajan za Srbiju jer je ekonomski devastiran, lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << samouprave uglavnom pripadaju četvrtoj grupi devastiranih opština, rekla je ministraka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

„Pitanje značaja okruga za funkcionisanje države Srbije i njihove uloge između republičkog nivoa i nivoa lokalnih samouprava ne pokreće se često u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Oni su u ovom trenutku za nas posebno značajni u implementaciji Zakona o insekcijskom nadzoru, jer direktno učestvuju u koordinaciji rada inspekcija, i to će ovom ministarstvu biti prioritet tokom 2017. godine. Radićemo na novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, pokrenuće se i pitanje teritorijalne organizacije okruga i da li je potrebna njihova značajnija uloga kao statističkih regiona da bi mogle da odgovore na regionalizaciju koju zahteva i EU, kako bi što više sredstava iz fondova EU mogli da povučemo za projekte u korist svih nas“, rekla je ministarka Brnabić.

„Svesni smo da je pokretanje ekonomije i infrastrukturnih projekata nemoguće bez saradnje između republičkog i loklanog nivoa. Verujem da je na današnjim sastankom napravljen napredak koji će doprineti realizaciji značajnih projekata“, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa načelnicima okruga, i dodao:

„Naš zadatak je da budemo podrška građanima u ostvarivanju njihovih svakodnevnih potreba putem što efikasnije i savremene uprave. Mi smo u tom smislu već učinili određene korake ka unapređenju transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javne uprave. Uveli smo sistem „48 sati“, koji podrazumeva da na zahteve građana pružamo odgovore u roku od 48 sati, potom „virtualnog matičara“ i „e dijasporu“, odnosno servis koji omogućava našoj dijaspori da do potrebnih dokumenata dođe na mnogo lakši i brži način. Sprovedena je i regulatorna reforma, proces koji podrazumeva pojednostavljivanje administrativnih postupaka iz nadležnosti gradske uprave. Procenjene direktne i indirektne uštede za privatni sektor na godišnjem nivou u Leskovcu dostižu 2,9 miliona evra“.

Cilj svega ovog su kvalitetniji stručni kadrovi i uspostavljanje  bolje organizacije posla u javnom sektoru, rekao je Cvetanović, i zaključio „da je posao u državnoj upravi privilegija i da se u skladu sa tim zaposleni moraju ponašati odgovornije“.

Posle 10 godina Javlanički upravni okrug prvi put je posetio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stoljiljković, koji se na tome posebno zahvalio ministarki Brnabić.

„Nadam se da tri nedelje rada novog ministarstva jasno ukazuju da više nećemo imati nedovršenih rečenica i nejasnih brojki. Samo prisustvo ministarke na terenu i razgovor sa predstavnicima institucija države je njeno probližavanje narodu i traženje svih mogućih rešenja kako bi ljudi mogli bolje da žive“.

Stoljiljković je naglasio da je na sastanku koji je trajao 40-tak minuta sa načelnicima okruga i predsednicima opština predloženo i sugerisano nekoliko pitanja vrlo bitnih za razvoj okruga i opština.

„Neophodno je da se u toku narednog perioda razmotre nadležnosti  okruga i budžet u skladu sa tim, pogotovu zato što nas čeka novi ustav i u okviri njega prostorno planiranje. Na sastanku smo razgovarali o migraciji stanovništva u korelaciji sa prostornim planom uz aktivno učešće okruga i dali svoje sugestije. Molimo da se ubrza proces formiranja vladine komisije za otpis i prodaju vozila van upotrebe, kojih u Srbiji ima oko 1.500. Kadrovsko jačanje inspekcijskih službi sa obaveznom popunom tamo gde nema inspektora jako je značajno. U Jablaničkom okguru, na primer, nema ni jednog zdravstvenog inspektora već godinu i po dana, iako smo to tražili od Ministarstva zdravlja. Molimo ministarku da nam u tome pomogne. Formiranje Odeljenja budžetske inspekcije na nivou okruga takođe je jedna od tema koja je sadržana i u Zakonu o radu inspekcijskih službi, i nadamo se da će to biti realizavano“, rekao je on.

Stoljiljković je posebno ukazao na to da „Ministarstvo privrede ima svoje subvencije i donacije koje se daju privredi za razvoj određenih krajeva, pogotovu kada se radi o trećoj i devastiranoj zoni razvoja. Potrebno je da i ostala ministarstva razmotre svoje mogućnosti u pogledu subvencija i drugih vidova pomoći  ovim devastiranim područjima, i to posebno Ministarstvo za enegetiku, ekologiju, vrlo je bitno bitanje kulturnog nasleđa i sport. Potrebno je da se ova ministarsva približe okruzima“.

„Što se tiče pitanja saradnje okruga i njihove povezanosti“, rekao je Stoljiljković,  „načelniku Pčinjskog okruga sam predložio da u septembu održimo zajedničku sednicu dva saveta i razgovaramo o zajedničkim strategijama i projektima koji nas povezuju. To bi bio inicijalni sastanak na kome bismo mi mogli da predlažemo projekte koji bi bili zajednički za dva okruga“.

Na pitanje JUGpressa  šta će Ministarstvo uraditi po pitanju povećanja transparentnosti u radu lokalnih uprava i da li bi loklalne samouprave trebalo da imaju svoje veb sajtove gde bi bilo više podataka o radu lokalne samouprave, a ne samo o aktivnostima gradonačelnika, ministarka Ana Brnabić je odgovorila:

„Ova Vlada je za potpunu transparenstnot u radu svih organa. Nisam primetila da je izražen problem transparentnosti rada lokalnih samouprava, ali ono što je prioritet je trasparentnost u radu inspekcija. Ta transparentnost će njima pomoći da se međusobno umrežavaju. I prethodna Vlada Srbije je pokazala da ide u pravom i jako reformskom smeru, što se transparentnosti tiče, i da se uvođenjem elektronskih servisa i za građane i za privredu postiže maksimalna transparentnost. To je prvenstveno urađeno sa elektronskim izdavanjima građevinskih dozvola, gde se projekti predaju u elektronskom obliku i može da se prati kako oni napreduju. Te statistike se prate na dnevnoj osnovi. Sledeće će biti „E inspektor“, softver za umrežavanje svih inspekcija, i tu je posebno značajna uloga.okruga. Što više elektronskih servisa, to veća transparentnost  i efikasnost i državnih i lokalnih organa“.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.