Za obnove bolnica 200 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnove bolnica 200 miliona evra

U naredne tri do četiri godine u opšte bolnice u Srbiji biće uloženo oko 200 miliona evra, izjavio je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

U toku je obnova opštih bolnica u Leskovcu i Loznici, tender za izvođača radova u opštim bolnicama u Gornjem Milanovcu i Smederevu, a uskoro bi trebalo da počne javna nabavka za izvođača radova u opštim bolnicama u Aranđelovcu i Smederevskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Palanci.

Blagojević je za Tanjug rekao da se radi kompletna rekonstrukcija objekata od temelja do krova, da se vodi računa o energetskoj efikasnosti, bezbednosti objekta, protivpožarnoj zaštiti, nabavlja nov nameštaj i oprema.

"Sada sistemski pristupamo poslu. Do sada su rađene samo one intervencije koje su neophodne - menjan prozor koji pukne, krov koji prokišnjava, instalacije koje su dotrajale", pojasnio je Blagojević.

Novac za obnovu opštih bolnica obezbeđen je iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Blagojević kaže da samo građevinski radovi po objektu nisu ispod deset miliona evra bez opremanja, te se s tim novcem može kompletno obnoviti petnaestak od 50 opštih bolnica.

Na tome se neće stati, tako da će po završetku projekta biti pokrenut novi ciklus.

Uporedo sa obnovom opštih bolnica radiće se i na rekonstrukciji domova zdravlja, a Blagojević je ukazao da se ista pažnja posvećuje obnovi kliničkih centara i najmanjih seoskih ambulanti.

Osim opštih bolnica u toku je rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja nove kule u Kliničkom centru Srbije, u aprilu ove godine se očekuje početak radova na izgradnji novog objekta Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2", a krajem godine počeće i obnova Infektivne klinike KCS.

Procenjena vrednost građevinskih radova za "Dedinje 2", bez opreme, iznosi 18,9 miliona evra, a predviđeno je da objekat ima 14.000 kvadratnih metara. Koliko će koštati oprema još se ne zna, a Blagojević kaže da će biti po najvišim svetskim standardima i da neće biti jeftina.

Prve pacijente, prema rečima Blagojevića, "Dedinje 2" primiće na proleće 2021. godine i tek kada se završi novi objekat počeće rekonstrukcija postojeće zgrade.

Sredstva za izgradnju nove zgrade i rekonstrukciju postojeće obezbeđena su iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Rekonstrukcija objekata Infektivne klinike KCS počeće na jesen. Blagojević objašnjava da će biti obnovljeno nekoliko objekata iz kompleksa zgrada, zatim cela klinika preseljena u njih, a onda će biti srušena dva objekta i izgrađena jedna nova zgrada.

"Izgradnja novog objekta će da traje, a za to vreme mislim da lekari i pacijenti treba da imaju normalne, pristojne uslove za rad i za tretman. Zbog toga delimo posao u dve faze", rekao je Blagojević.

Planirano je i da porodilište Narodni front bude preseljeno iz centra grada na Bežanijsku kosu. Urađen je predlog plana detaljne regulacije koji treba da bude usvojen tokom leta, a nakon toga sledi projektovanje zgrade.

"Tokom sledeće godine očekujem da počnu i radovi na izgradnji nove zgrade Narodnog fronta. Postojeće porodilište seli se na novu lokaciju", naglasio je Blagojević.

Za izgradnju nove dečje bolnice "Tiršova 2" radi se studija izvodljivosti koja treba da bude završena do kraja godine, a zatim će biti raspisan zajednički javni poziv za projektovanje i izvođača radova.

Upitan da li je zadovoljan kako teku radovi na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, Blagojević kaže da "sve ide po planiranoj dinamici".

Radovi su, kako je rekao, na samom početku, ojačavaju se temelji i stubovi postojećeg objekta. U prvoj fazi, koja će trajati tri i po godine, biće urađena nova kula, a na postojećoj obnovljena fasada i deo enterijera.

U drugoj fazi biće završen enterijer postojeće zgrade. Radovi na prvoj fazi koštaće 69 miliona evra, dok je procenjena vrednost za drugu fazu 30 miliona evra. Rok za kompletan završetak KCS je pet i po godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.