Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2020, 17:14

Vulin u Leskovcu najpre polagao venac pored spomenika poginulim u ratovima devedesetih a onda išao na stranački sastanak

LESKOVAC

Iako je tvrdio da nije ni u kakvoj funkcionerskoj kampanji bio danas u Leskovcu ministar odbrane Aleksandar Vulin je , posle polaganja venaca pored spomenika  poginulim Leskovčanim povodom, kako je tvrdio , početka borbe na Paštriku 1999. godine, otišao u prostorije SNS na stranački sastanak.Na stranački sastanak je otišao službenim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << automobilom i sa obezbedjenjem koje ima kao ministar, znači o trošku građana, što je u suprotnosti sa Uredbom koju je usvojila Vlada Srbije, u kojoj je i on sedi a odnosi se zabranu korišćenja javnih resursa u predizbornoj kampanji.

Vulin je ispred spomenika novinarima rekao da  su pre 21. godinu Vojska Jugoslavije i 549. brigada zaustavili i odbili NATO agresora i nisu mu dozvoliili da kopnenim putem uđe u  na Kosovo.

„Pre 21. godinu odigrala se zločinačka NATO agresija za koju niko nije odgovarao i za koju, kako izgleda, svet se pravi da, izgleda, niko i ne treba da odgovara. Srbija svo ovo vreme ne prestaje da podseća, a svet pokušava da se pravi kao da NATO agresija nikad nije postojala, kao da nije bilo zločina, kao da nije bilo suverene zemlje, kao da nije bilo komadanja teritorije Srbije“, rekao je Vulin . I zato 21 godinu kasnije mi ne smemo da zaboravimo, jer ako mi zaboravimo i Srbija prestane da traži pravdu i da se seća, ovo će se ponoviti nekom drugom, malom i slobodnom narodu“, dodao je on.

Rekao je i da smo „upravo zato i odabrali da budem vojno neutralni, da niko nikada našoj vojsci ne bi mogao da naredi da čini nekom drugom narodu ono što su činili nama. Pre 21 godinu predaja nije bila opcija, a danas zaborav nije opcija“, dodao je Vulin.

Na pitanje novinara JUGpressa  zašto tadašnja vlast, čiji je i on bio deo, nije podnela nikakvu tužbu protiv NATO, čak ni zbog civilnih žrtava i da li će sada država Srbija, bez obzira na Partnerstvo za mir, podneti tužbu protiv NATO-a, pošto je i sam rekao da se radi o zločinačkoj agresiji,  Vulin je rekaso da je on „1998. godine prestao da se bavi politikom“.

„ Nisam mogao da budem deo te vlasti, ali sam apsolutno podržavao borbu protiv NATO agresije, kao i tadašnju vlast koja se borila protiv te agresije. Nisam imao neku funkciju u to vreme, a da jesam verovatno bih radio u tom nekom pravcu o kome pričamo“, kaže Vulin.

„ Tužbe su podnete, ali su i odbačene uz obrazloženje da Savezna republika Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija, tako da shodno tome niko nije odgovoran za njeno bombardovanje. To je kao da je ovde bila crna rupa, pa neko može da ubija ljude, jer nisu članovi UN. Bilo je to urađeno, ali, na žalost, licemerstvo međunarodne zajednice je takvo da za naše žrtve nema ni utehe, za zločine nad srpskim narodom nema presude i kazne“, dodao je on .

Rekao je i da su „ nadležni sudovi doneli presude upravo protiv predstavnika NATO pakta koji su bili dokazani zločinci na našim sudovima, a da je DOS-ovska vlast, koja je došla posle 5. oktobra 2000. godine sve te presude poništila. Naše pravosuđe je radilo ono što je bilo do njega, ali politika nije,“ rekao je Vulin koji nije odgovori na pitanje zašto akrtulena vlast, čiji je on deo, ne podnese tužbu.

Na pitanje novinara JUGpressa da li je on danas u Leskovcu u funkcionerskoj kampanji odgovorio je :

„Kako vam ovo deluje? Ako bitka na Paštriku ima bilo kakve veze sa izborima, a ako je njen datum povezan sa izborima, onda sam ja u velikom čudu. Ja sam danas došao ovde da odam poštu poginulima i svim onima koji su se borili za svoju zemlju. Ponosan sam što sam danas ovde. Izbori sa ovim nemaju ama baš nikakve veze““ rekao je Vulin koji je  nešto kasnije otišao u kancelariju lokalnog SNS na sastanak, zajedno sa predstvanicima Pokreta socijalista iz Leskovca.

Ispred ulaza ga je dovezao službeni automobil .

Na naše pitanje zašto vojska a ne policija , obezbedjuje migranstke centra i da li će obezbedjivati i centar u Preševu posle apela za pomoć koji je uputio predsednik te opštine Šćiprim Arifi, Vulin je odgovorio  da vojska pomaže policiji.

„Kretanja u migrantskim kampovima su kao što su i bila“ ocenio je on.

„Njihov broj je nešto manji nego na početku krize, trenutno ih je oko 7-8.000. Situacija je mirna, sve je pod kontrolom, nema incidenata. Tu smo da zaštitimo naš svakodnevni život i naše stanovništvo, ali da zaštitimo i migrante“, rekao je on.

„ Vojska Srbije u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova u poslovima obezbeđivanja migrantskih kampova. Mi nismo preuzeli obezbeđenje, samo pomažemo. Ako se proceni da smo potrebni još negde, pomoći ćemo, tu nema ništa sporno. Iako za Preševo postoji apel predsednika opštine Šćiprimna Arifija, mi reagujemo na naređenja, ne na apele,. Rekao je Vulin.

Po njegovim rečima sve dnevnice rezervistima su  isplaćene.

„O tome nema šta da se raspravlja. Tu su generali koji će da me isprave ako grešim. Dakle, svim učesnicima rata 1999. godine su isplaćene dnevnice kada je bilo vreme za to“, tvrdi Vulin a prdstavnici udruženja veterana , koji su svojevremeno organizovali i proteste zbog neisplaćenih dnevnica, nisu reagovali na ovu tvrdnju.

General Božidar Delić, sećajući se tih dana, podsetio je da su borbena dejstva na Paštriku trajala praktično do kraja rata, odnosno do 10. juna.

„To su najteže borbe koje su vođene u toku cele agresije 1999. godine. NATO je želeo da po svaku cenu uđe na našu teritoriju i da pregovori o miru, koji su počeli, budu po nas u nepovoljnijem uslovima, jer bi se njihova vojska i teroristi nalazili na našoj teritorijii“, rekao je Delić.

„. Mi smo znali da moramo izvršiti zadatak i da ne dozbolimo da se nijedan vojnik nađe na našoj teritoriji dok se vode pregovori o miru i da našem političkom rukovodstvu stvorimo uslove da, koliko se to može, o miru razgovaraju na ravnopravnoj osnovi. Za tih 15 dana borbi, osim mrtvih neprijateljskih vojnika, živih nije bilo na našoj teritoriji. U tim borbenim dejstvima poginulo je 26 pripadnika vojske, od toga 20 u bombardovanju, a šest u borbama. Iz jedinica koje su 1998. i 1999. godine branilo taj deo granice ukupno je poginulo 87 pripadnika vojske, dok je oko 300 bilo ranjeno,“ rekao je Delić.

Brigadni general Stojan Konjikovac, tadašnji  načelnik štaba 549 motorizovane brigade je na naše pitanje da li se  država dostojno odužila poginulima i preživelim brocima sa Paštrika, Planeje i Košara, neki do njih žive u vrlo teškim uslovima , je rekao „Svedoci smo da duži niz godina nije se pričalo o ovim borbama, kako na Paštriku, tako i na Košarama. Poslednjih godina priča se sve više, snimaju se filmovi, podižu spomenici… Smatram da treba nastaviti sa ovakvom praksom, ali i pomoći sve borce koji imaju zdravstvene i materijalne probleme. Najveći heroji ovih borbi su upravo ti mladi vojnici, rezervisti i dobrovoljci koji su podneli najveći teret ovih borbi,“  rekao je Konjikovac.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Vulin: Svim rezervistima su isplaćene dnevnice-TV JUGpress

Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2020

LESKOVAC..Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao danas u Leskovcu da su svim rezervistima dnevnice za vreme provedeno na Kosovu isplaćene i da “o tome nema šta da se raspravlja”.....I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.