Vodenice na Vučjanki i dalje čekaju da postanu turistički fenomen

Izvor: juGmedia, 04.Jun.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodenice na Vučjanki i dalje čekaju da postanu turistički fenomen

LESKOVAC – Stare vodenice u kanjonu  reke Vučjanke uz mala finansijska ulaganja mogu biti obnovljene kako bi dobile svoju prvobitnu ulogu.

Kao takve pospešile bi razvoj ruralnog turizma u leskovačkom kraju, istakli su danas u Srpskoj narodnoj partiji i time, možda i nesvesno, podsetili na obećanje koje je dao njihov koalicioni partner i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pre godinu i po dana, da će ove vodenice >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << biti obnovljene i pretvorene u svojevrsni „turistički fenomen“.

Na reci Vučjanki nekada je bilo na desetine vodenica. Danas ih još samo 13 odoleva zubu vremena.

Želja nam je da što više potočara stavimo u funkciju i povratimo tradiciju pravljenja hrane po receptu naših baka. Ta tradicionalna kuhinja postaje sve veči trend u svetu i ne trebamo dozvoliti da proja, kačamak, pita od sukanih kora padnu u zaborav”, rekao je tada gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Danas, u SNP-u ističu da Leskovac ima sve preduslove da jača ovu granu privrede zbog postojanja značajnih istorijskih  lokaliteta.

Jašunjski manastiri, koji nažalost još uvek služe kao molitveni objekti , i još uvek  nisu  funkciji verskog turizma, Hidroelektrane na reci Vučjanki, Skobaljić grad ili selo Petrovac koje već ima realizovan projekat etno sela„, nabraja potpredsednica gradskog SNP-a Gordana Jovanović.

Inače, na Vučjanki se već pet godina za redom obeležavaju Dani vodenica kojima se pokušava da se privuče što veći broj turista.

Prosečna starost vodenica u nizu na Vučjanki je oko 150 godina, mada pojedini  tvrde da ima i onih potočara koje su sagrađene pre 200 godina.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.