Izvor: novanasarec.org.rs, 04.Dec.2020, 10:06

Vlajkova ulica (4)

LESKOVAC


Vlajkova ulica gleda prema reku i Đelošev most. A kad se obrne i odzrne ide nakud Podvrce i posle po Vučjanski put sve do Čapljino bresje i Tonkićevo imanje kude je sg Hemijska škola. Vlajkova ulica se oduvek drži za dve ćoške od istu – Draškovićevu ulicu. S desne strane kude se stisnula i takoj tesna između tarabe i žive ograde Draškovićeva ulica ide sve uz reku u polukrug - prođe pored ledaru na Gavru Surtu u koju radiv majstor Nikloman, Poljak, žena mu Jarmila i sin Tomica, a onda zamine pored Mitičkin sokak i po Šećer malu iskoči na skver u Podvrce. S leve strane od drugu ćošku kod most Draškovićeva ulica ide uz reku do Spomenik. I između tej dve ćoške Vlajkova ulica se istegla kolko god može i ko da ufatila prtinu - ide pravo do Čapljino bresje.
Na sam ćoš s leve strane kude se ukrštaju Vlajkova, Draškovićeva i Ulica Učitelja Milenkovića – Hadživasiljkovi. Golemo imanje i golem bogatlk! Jordan Mladenović Hadživasiljkov, žena mu je Savka od Bardićevu familiju – ćerka na Trajka Bardića i Jelene iz ulicu Đenerala Gojkovića - Sada Jove Jovanovića Zmaja.
Jordan Hadži Vasiljković je bio jedan od bogatijih ljudi u Leskovac - iako se to po veoma skromnoj kući u kojoj je živeo i skromnom načinu života – ne bi moglo reći, - kaže Dobrivoje Kocić Crkovnički, sestrić na Jordanovu ženu Savku.


Jordan Hadživasiljkov i Savka, deca Radulka – Rada, Desa i Dobrivoje. Dobrivoje Mladenović Hadži Vasiljkov je pre Drugog Svetskog rata završio Eksportnu akademiju u Beču, bija je direktor hipotekarne banke u Beograd. a posle oslobođenja radio je u Državnu upravu narodnih dobara Srbije. Dobrivoje Mladenović Hadživasiljkov, žena Radmila od Sikičkini, imali su dve ćerke i sina.



Desanka – Desa se udala u Niš za industrijalca Kostu – Kocu Stojiljkovića, sina na industrijalca Živka Stojiljkovića koji je imao mlinove u Leskovcu, Kumanovu i Nišu. Kosta – Koca Stojiljković i Desa imali su i hotel Park u Nišu. Živko Stojiljković je industrijalac iz Leskovca. Imao je kuću u ulicu Vojvode Mišića kude je sg soliter preko put Biblioteku, a njegov mlin je bija na početku Mlinske ulice gde je sada market Roda. I po taj mlin ulica se i sg vika – Mlinska ulica.
Jordanova druga ćerka Radulka – Rada udala se za Dobri Vojvodića,trgovca metražnim tekstilom. Tada je Jordan Mladenović Hadživasiljkov ćerki Radi i zetu Dobrivoju dao deo placa na samom uglu Vlajkove i Draškovićeve ulice. Na tom placu Dobri Vojvodić i Rada izgradili su prelepu kuću i danas poznatu kao Vojvodićeva palata.
Vojvodići su čuvena porodica u starom Leskovcu – po bogatstvu i gospoštini. Živeli su u ulicu Cara Lazara – tuj su imali kuće, a u ulicu Kralja Petra (nekdašnje korzo ) napravili su dve čuvene prodavnice na sprat.
-Ulica Cara Lazara je bogataška ulica – sve industrijalci i trgovci. Klasa je ss klasu išla, a sirotinja ss sirotinju. Al, bez obzira koj je u koju klasu – komšije su se lepo spoređuvali – majke i ćerke popladne isprskav pred kuću, uveče sediv na klupe i stoličke ispred kapije i tuj predev, pletev, vezev i pričav – ubavo se živelo, poštovalo se i slagalo.




Vojvodići su bili trgovci. Tri kuće na Vojvodići – pola sokak. Todor Cekić zvani Vojvodić, kuću napravi 1920. godine. Todor Cekić, žena Jelena, deca Dušan, Milan, Đorđe, Naća, Katarina zvana Riče, udata u Đikićevi, Sika, Danica i Ljubica.
Katarina, muž Nikola Đikić, ćerka Ruža. Sika, muž Šatorac, deca Jovan – Vane, Đoka, Nikola, Ljubica i Roska.
Ljubica, muž Vlada Popović, deca Pera, Žika, Čeda i Dobrila.
Danica se odala u Crkovnički, deca Lepša, Vera, Koce i Duško.
Đoka Vojvodić, žena Persa, deca Dobri, Blaško i Zagorka. Dobri, žena Rada, ćerka na Jordana Mladenovića Hadživasiljka. Blaško, žena Mira iz Prokuplje. Zagorka, muž Rade Kržalić, deca Boža, Rade i Vasa. Naća Vojvodić, sin Boško.
Dušan Vojvodić, žena Zorka, deca Vasa i Dragi. Dušan poginu još u Balkanski ratovi. Dragi, žena Nada od Spirkini, deca Boža, Aca i Dušan. Vasa, žena Nata iz Dušnik, deca Ljiljana i Zoran. Milan Vojvodić, žena Persa od Hadži Jovančići, deca Sveta, Žika, Vlada, Nada, Ljubica i Lepša. Ljubica, muž Aca Cvetković, pop iz Lokošnicu….’’
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na novanasarec.org.rs...