Vlada je obećavala mnogo, pomogla simbolično

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada je obećavala mnogo, pomogla simbolično

LESKOVAC - Tri leskovačke opštine u Jablaničkom okrugu, Leskovac, Lebane i Vlasotince, još se bore sa posledicima nedavnih velikih poplava zbog nedostatka novca iz skromnih opštinskih buđžeta. Iako je Vlada Srbije obećala značajnu pomoć, do sada su na račun opština stigle simbolične sume.

Ukupna šteta u ovim opštinima procenjena je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preko 660 miliona dinara, a iz buđžeta Vlade stiglo je tek 35 miliona dinara. Vodena bujica uništila je nekoliko destina domaćinstava, preko hiljadu hektara pod poljoprivrednim kulturama, odnela ili urušila nekoliko mostova, a stradale su i životinje u oborima i stajama. Ako se nastavi ovim tempom, obnova uništene infrastrukture, imanja, domova i ostala šteta, procenjuje se, trajaće godinama. A opasnost od poplava stalno je prisutna jer još nisu regilisana korita reka i bujičnih potoka.

Najveću štetu, 456 miliona dinara, pretrpela je opština Vlasotince, a pomoć iz Vlade Srbije stigla je u iznosu od dvadesetak miliona dinara. Doduše, pomoć u hrani i sredstvima za higijenu dale su strane ambasade u vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra.

- Novac iz Vlade nije mogao da izbriše tragove vodene nemani, već su posledice kozmetički ublažene. Po 20.000 dinara podeljeno je romskim domaćinstvima koja su bila najviše ugrožena, a ovih dana 1,3 miliona dinara raspodelićemo stanovništvu u selu Stajkovce. Novac smo utrošili i za popravku havarije na gradskom vodovodu i za popravku dvadesetak seoskih puteva. Ostalo je, međutim, još mnogo toga nesanirano - kaže predsednik opštine Srđan Šušulić, koji naglašava da je neophodna izgradnja akumulacionog jezera uzvodno od Vlasine, kako bi se opština spasla učestalih poplava.

Ništa bolje nije prošla ni leksovačka opština jer se pričinjena šteta procenjuje na 400 miliona dinara. Taj iznos bio bi petostruko veći da lokalna samouprava nije blagovremeno reagovala i pri prvoj opasnosti probila nekoliko zapuštenih odvodnih kanala. Od Vlade Srbije dobili su pomoć od pet miliona dinara, koji su podeljeni ugroženim domaćinstvima, a iz buđžeta lokalne samouprave utrošeno je 12 miliona dinara na čišćenje kanala.

Lebanska opština pretrpela je štetu od 160 miliona dinara, skoro jednaku njenom godišnjem buđžetu. Vlada je pomogla sa samo pet miliona dinara. Utrošeni su na čišćenje klizišta, nasipanje puteva i čišćenje kanala.

- Nešto smo izdvojili i iz lokalnog buđžeta, ali sve je to simbolično. Bez pomoći države posledice nikada nećemo sanirati - kaže predsednik opštine Mića Stanković, nadajući se, kao i njegove kolege iz Leskovca i Vlasotinca, da će Vlada ispuniti svoja obećanja. A poplava se desila još krajem novembra prošle godine.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.