Virtuelni matičar za dijasporu

Izvor: RTS, 26.Mar.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelni matičar za dijasporu

Građani iz 107 opština Srbije koji žive u inostranstvu ubuduće izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu dobiće na kućnu adresu, i to za 15 dana od podnošenja elektronskog zahteva preko veb-portala grada Leskovca.
Umesto da angažuju rođake, prijatelje ili Agenciju građani iz 107 opština Srbije koji žive u inostranstvu ubuduće izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i uverenja o državljanstvu dobiće na kućnu adresu za 15 dana od podnošenja elektronskog zahteva preko veb portala grada Leskovca.

Aplikaciju-Virtuelni matičar za dijasporu izradio je i besplatno ustupio gradu leskovački većnik, informatičar Srećko Stamenković.
Zahvaljujući ovoj aplikaciji naši ljudi u dijaspori uštedeće i vreme i novac za dobijanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu. Mnogi su ove dokumente plaćali od 50 do 150 evra, od sada će ih koštati pet do deset puta jeftinije.
"Naši građani u dijaspori će plaćati takse koje su zakonom propisane, administrativnu taksu i naknadu troškova samo što će njihovi troškovi biti uvećani za troškove dostave", kaže Nataša Milenković, Uslužni centar Leskovac.
Izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih dostavljaće se građanima iz 103 opštine u Srbiji koje su u centralnom registru dok će uverenje o državljanstvu moći uz pomoć ovog servisa da dobiju samo rođeni u Leskovcu i još četiri opštine sa Kosova i Metohije.
"Oni koji nisu sigurni gde im se nalazi dokument koji traže ili imaju probleme oko plaćanja mogu da elektronski ili pozivanjem kol centra grada Leskovca postave pitanja", kaže Sanja Zdravković, načelnica Uslužnog centra u Leskovcu.
Lakše i brže do dokumenata i do najudaljenijih zemalja sveta na veliko zadovoljstvo naših građana.
"To će jako značiti svima nama, jer ionako svi oni koji su u Leskovcu i uopšte u zemlji imaju problema sa administracijom, a onda možete zamislite kako je nama koji smo van zemlje", kaže dr Sanja Đorđević Stanković iz Ljubljane.
Zadovoljstvo je još veće, jer je grad Leskovac ovaj servis, koji košta od 300 do 800 hiljada dinara, dobio besplatno. Inženjeru informacionih tehnologija, Srećku Stemenkoviću, gradskom većniku trebalo je mesec dana za izradu ove aplikacije.
"Hteo sam da dam neki doprinos gradu i da ostavim svoj pečat dok sam na ovoj funkciji i dok ovde radim i želim maksimalno da pomognem razvoju ove elektronske uprave, jer se time bavim", kaže Srećko Stamenković, autor aplikacije.
Za koji dan Srećko uvodi još jednu novinu. Sistem 48, gde će Leskovčani moći putem veb portala, ili uz pomoć android aplikacije da prijave komunalni problem, a nadležne službe biće u obavezi da odgovore u roku od dva dana.
rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.