Veterane ojadio i sud

Izvor: Politika, 18.Feb.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterane ojadio i sud

Tužbe leskovačkih boraca odbijene, pa im umesto isplate ratnih dnevnica stižu sudski troškovi koji dostižu i do 50.000 dinara

Leskovac – Prvi opštinski sud u Beogradu, sada Prvi osnovni sud, oglasio se nenadležnim za tužbe leskovačkih veterana koji od države traže naplatu ratnih dnevnica. I dok rukovodstvo Organizacije boraca veterana rata 1991–1999. godine priprema dokumentaciju za Međunarodni sud pravde u Strazburu, borcima koji su tužili stižu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << računi za naplatu sudskih troškova koji u pojedinim slučajevima premašuju 50.000 dinara.

Goran Zlatković, magacioner u Hemijskoj industriji „Nevena“ sudu mora da plati 53.000 dinara, od čega 38.000 dinara za reviziju postupka. On je sa grupom od još sedam veterana, pre dve godine, podneo tužbu posredstvom Zorana Antića iz Kumareva koji je angažovao beogradskog advokata Nikolu Bjelicu kome je svako od njih platio po 1.100 dinara.

– Mi uopšte nismo bili obavešteni o sudskom postupku. To je bila grupna tužba, zašto sada plaćamo svi pojedinačno. Ja sam bio prvi na listi, drugi je bio Zoran Mladenović iz Rajnog Polja, koji mora da plati 55.000 dinara, odakle nam toliki novac. Niti smo naplatili ratne dnevnice, niti primamo plate. Ja sam se žalio Višem sudu. Advokat nas nije obavestio ni kada je tužba odbačena, ćutao je i bez naše saglasnosti terao postupak – kaže za „Politiku“ Zlatković.

Srđan Stošić, zaposlen kao portir u istoj fabrici, mora da plati više od 13.000 dinara.

– Pre dve godine čuo sam da svi tuže, pa hajde i ja da tužim. Sud nas je odbio, a advokat nas nije obavestio o tome, već je tražio reviziju postupka, mi to nismo ni znali. Platu nisam primio tri meseca, kako da platim. Žalio sam se, videću šta će biti – jada se za naš list Stošić.

Predsednik Udruženja boraca i predsednik Mesne zajednice u Šarlincu Zoran Vučković kaže za „Politiku“ da lično zna mnogo ljudi koji su dobili rešenja da plate sudske troškove.

– Iz mog mesta ima mnogo boraca koji moraju da plate visoke sudske takse. Neki su već platili, a nekima sam savetovao da sačekaju. Goran Cvetanović platio je pet hiljada dinara, sada mu traže još dve hiljade Niko od boraca nije dobio obaveštenje da li je sudski postupak uopšte održan. Samo su dobili rešenja da izmire sudske troškove – kaže Vučković.

Predsednik Organizacije boraca veterana rata 1991–1999. godine Republike Srbije sa sedištem u Leskovcu Dušan Nikolić kaže da će sudskih troškova biti oslobođeni oni koji nemaju imovinu i koji su nezaposleni.

– Upravo smo iz advokatske kancelarije dobili obaveštenje da je stiglo rešenje suda da se jedan naš borac oslobađa obaveze plaćanja sudskih taksa na osnovu člana 164 Zakona o parničnom postupku, jer je nezaposlen i bez imovine. Ali oni koji imaju primanja moraće da plate – ističe Nikolić.

Pored te organizacije, postoji i Organizacija ratnih veterana Srbije na čijem čelu je Radomir Stojanović, takođe iz Leskovca.

– Od samog početka prikupljanja dokumentacije za tužbe provlačila se prevara i naša organizacije nije učestvovala u tome. Oni koji su se bavili time u startu su naplaćivali od 300 do 400 dinara i stalno su menjali cene od sela do sela. Nakon prikupljene dokumentacije, kada je u suštini bilo jasno da neće biti ništa od toga, počeli su da obmanjuju ljude da će posredstvom nekih advokata iz Beograda uspeti da naplate ratne dnevnice. Bilo je uključeno nekoliko advokata koji su uzeli velike pare. Šta se dešavalo sa tim novcem, ne znam. Smatram da je sam čin tuženja države besmislen, jer smo mi primali dnevnice dok smo bili na ratištu. Osim toga, mi nismo bili plaćenici, već su mnogi na ratište krenuli iz patriotskih pobuda – zaključuje Stojanović.

Milan Momčilović

objavljeno: 19.02.2011
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.