Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2023, 09:39

Veroljub Trajković dobio nagradu “Mihajlo Valtrović” za životno delo

LESKOVAC

Na svečanoj sednici Muzejskog društva Srbije u Aranđelovcu, u četvrtak 18. maja, na međunarodni dan Muzeja podeljene su nagrade „ MIHAJLO VALTROVIĆ „ za period januar-decembar 2022. Nagrada istaknutom pojedincu, za ukupan doprinos (životno delo), dodeljena je Veroljubu Trajkoviću, muzejskom savetniku-istoričaru, dugogodišnjem direktoru Narodnog muzeja u Leskovcu.

Trajković je je četiri decenije rada posvetio zaštiti određene vrste kulturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dobara, od toga deset godina u Istorijskom arhivu, i trideset godina u Narodno muzeju u Leskovcu. U svom radnom veku je stekao sva potrebna zvanja – od arhiviste, kustosa, višeg kustosa i muzejskog savetnika-istoričara, i ostvario izuzetne, raznovrsne i značajne pojedinačne i grupne rezultate u muzejskoj delatnosti.

Autor je i rukovodilac mnogih projekata, koji su direktno uticali na zaštiti, popularizaciji i razvoju muzeološke službe kako u Narodnom muzeju u Leskovcu, tako i van grada.

Rukovodio je projektom adaptacije depoa i opremanju istih u površini od oko 450m², u kojima su deponovani muzejski eksponati, kao i adaptacijom i opremanjem laboratorije za konzervaciju i restauraciju predmeta, i mnogih drugih ne manje važnim projektima.

Rukovodio je projektom rekonstrukcije, restauracije, dogradnje, adaptacije i opremanje Gradske kuće sa dvorištem, gde je nakon toga otvarena stalna postavka „Leskovački kraj u drugoj polovini XIX i početak XX veka“.

Rukovodioc je i koautor nove Stalne muzejske postavke „Vremeplov leskovačkog kraja /prva faza/, kao i autor i koautor mnogobrojnih izložbi sa pratećom dokumentacijom – katalog, sinopsis, publikacija, dokumentarni film, hemoroteka, prateći štampani materijal, fotografije sa otvaranja izložbe/ i dr. Među njima, kao najvažnije, valja izdvijiti:

*Sabezničko bombardovanje Leskovca 6. septembra 1944. godine;

*Zlatno doba Leskovca 1941-1941.godine;

*Jug Srbije u Velikom ratu 1915.-1918. godine;

*Jašunjski manastir Sv. Jovan Preteča 1517.-2017. godine;

*Ratni put Moravske divizije 1914.-1918. godine;

*Moravci i Francuzi braća po oružju 1916.-1918. godine;

*Crkveno-pevačko društvo „Branko“;

U svojstvu odgovornog urednika uredio je 14. brojeva istaknutog nacionalnog časopisa „Leskovački zbornik“, kojeg je doveo do kategorije M-52;

Odgovorni je urednik preko 50-ak različitih naslova u izdanju Narodnog muzeja u Leskovcu, i Centra za istraživanje i proučavanje kulturno-istorijske baštine juga Srbije;

Autor je mnogih monografija, publikacija, kataloga i naučno-stručnih radova i kartografskih prikaza;

Trajković uživa ugled među zaposlenima u muzejima (muzejskim ustanovama), ali i kao član mnogih stručnih tela / Muzejsko drštvo Srbije, Izvršni odbor Nacionalnog komiteta IKOM Srbije, Nacionalni komitet IKOM Srbije, Komisija naučno-stručnog tima za izradu Strategije zaštite i prezentacije Caričinog grada, Komisija za pregled programa, projekata i elaborata za izvođenje radova na arheološkom lokalitetu Caričin grad, Komisija Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije i Muzejskog društva Srbije za odabir kandidata za dodelu nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos u kulturi kao i drugim stručnim, društvenim i kulturnim organizacijama ili udruženjima.

Priznati je stručnjak u svojoj specijalnoj oblasti, o čemu svedoče nagradea koje je dobijao za svoj rad:

*KUSTOS GODINE“, za izuzetni doprinos u muzejskom radu kao najvišu stručnu nagradu NK. IKOM. Srbije 2014. godine;

*Nagradu „Mihajlo Valtrović“ za muzej godine, koju je dobio Narodni muzej Leskovac 2015. na osnovu, kako je u obrazloženju Muzejskog društva Srbije navedeno, dva projekta, autora Veroljuba Trajkovića i Mire Ninošević, i to: Nova stalna izložbena postavka “Vremeplov leskovačkog kraja” i izložba “Jug Srbije u Velikom ratu 1915-1918“.

Sem ovih nagrada za prepoznatljivost u struci u svojoj oblast Veroljub Trajković je nagrađivan kao priznati stručnjak :

*U anketi leskovačkog portala „JuGmedia“, Veroljub Trajković je zajedno sa koleginicom Mirom Ninošević proglašen za osobu koja je obeležila 2015. godinu uz obrazloženje „Od kolega iz Srbije dobili titule najboljih kustosa u 2015. godini, a istoriju su zadužili sjajnom izložbom i monografijom o Zlatnom dobu Leskovca između dva svetska rata, i još boljom izložbom o bugraskim zverstvima na jugu Srbije. Hvala im.“

*MEDALjA – Oktobarska nagrada Grada Leskovca / za izuzetna ostvarenja u muzejskoj delatnosti i nemerljiv doprinos u promociji i razvoju Narodnog muzeja u Leskovcu/.

*GRAMATA – Episkopa niškog Arsenija / za iskazanu ljubav i nesebičan rad i trud u istraživanju istorije manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji i publikovanju dvotomne monografije istog/.

*SREBRNI KRST – Crveni krst Srbije / za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta/.

*ZAHVALNICA – Kopnene vojske Srbije / za saradnju sa Komandom Kopnene vojske i Kopnenom vojskom, doprinos negovanju patriotizma, rodoljublja, slobodnog duha srpskog naroda i tradicije slavne Srpske vojske/.

-Da je njegovo delo izloženo sudu javnosti.

U obrazloženju za dobijanje priznanja ističe se dosadašnji rad Veroljuba Trajkovića na istraživanju, zaštiti, korišćenju, prikupljanju i prezentovanju pokretnog kulturnog nasleđa, za koji je ocenjeno da je potpuno transparentan i dostupan široj javnosti, gde je preko raznih projekata, izložbi, publikacija, ino-projekata, uređivanja pedesetak različitih naslova, isto toliko autorskih dela, preko medija RTS-a do lokalnih elektronskih i štampanih, predstavljanju Muzeja u inostranstvu putem izložbi i promociji muzejskih publikacija. Neki od ovih naslova-projekata su gostovali van granice u drugim zemljama, kao što su Francuska (Pariz), Češka (Prag), Nemačka (Bon) i Bosna i Hercegovina (Istočno Pale). (kraj) TR/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.