Verano ostavio Leskovac bez hotela?

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verano ostavio Leskovac bez hotela?

Leskovac -- Predsednik Skupštine Leskovca Živojin Stefanović traži da se većinskom vlasniku oduzme hotelsko-ugostiteljsko preduzeće Balkan jer je ugasio osnovnu delatnost.

Stefanović je kazao da je takvim potezom vlasnika grad ostavljen bez "velikih smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta".

Većinski vlasnik Balkana je BBC Invest, ali je Stefanović to doveo u sumnju. Prema njegovim rečima, nakon što je kupoprodajni ugovor za Balkan potpisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa beogradskom firmom, u Leskovcu je osnovana istoimena firma BBC Invest Leskovac.

Stefanović je kazao da se "sumnja" da je pravi vlasnik Balkana zapravo beogradska Verano grupa.

"U vreme prodaje, Leskovčani su bili obavešteni da je kupac Verano. Čak je tu, po celoj dužini hotela, postojao transparent Verano, a u knjigu registra kao član Upravnog odbora upisan je čovek koji se veže za Verano - Dragomir Živanić", naveo je predsednik leskovačkog parlamenta.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu su svi ugostiteljski objekti Balkana zatvoreni, a novi vlasnik je 2007. godine dao pod hipoteku hotel Dubočica u centru grada, koji je kao Spomenik kulture pod zaštitom države.

"Hoteli Beograd i Dubočica danas ruže grad i mogu poslužiti za snimanje filmova strave i užasa i tražim od lokalne samouprave, imajući u vidu Odluku o uređenju grada, da ove objekte proglasi opasnim po život i zdravlje ljudi", rekao je Stefanović.

Dodao je da od republičkih vlasti traži da raskinu kuprodajni ugovor i Balkan prodaju "kupcu koji će hteti da se bavi ugostiteljstvom".

Prema njegovim rečima, većinski vlasnik tog preduzeća do sada nije investirao nijedan dinar u ugostiteljstvo. Balkan je prodat 2006. godine za 82 miliona dinara. Od oko 300 zaposlenih, danas radi pet radnika.

Prema prepisu liste nepokretnosti iz katastra, Balkan je posedovao ili koristio 24 nepokretnosti, a prema evidenciji Privrednog suda u Leskovcu novi vlasnik je dao pod hipoteku, uglavnom prvog reda, sedam objekata.

Od 31. novembra Balkan je na spisku Narodne banke za stečaj zbog "obustavljenih plaćanja u neprekidnom trajaju od dve do tri godine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.