Veliki podstrek za razvoj juga Srbije

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki podstrek za razvoj juga Srbije

Niš – Otvarajući početak radova na izgradnji magistralnog gasovoda MG 11, od Niša, preko Leskovca do Vranja i krajnjeg juga Srbije, predsednik vlade Mirko Cvetković je istakao da je to jedna od najznačajnijih investicija u energetskoj infrastrukturi u našoj zemlji i da predstavlja veliki, a može se reći i najveći podstrek za budući razvoj juga Srbije. Reč je o projektu za budućnost od kojeg će koristi imati i privreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovom delu naše zemlje, ali svakako i građani srpskog juga.

– Srpska vlada ulaže mnogo u infrastrukturnu izgradnju tako da će uz drumski i železnički saobraćaj posebno mesto uvek imati energetska infrastruktura. Ovaj magistralni gasovod od posebnog je značaja jer kreira nova radna mesta i, što je posebno važno, angažuje srpska preduzeća. Naše, srpske firme radile su na projektu, na izradi opreme, a biće uključene u direktno izvođenje radova na gasovodu. A završetak gasifikacije, čvrsto verujemo, doprineće da ovo područje naše zemlje bude još atraktivnije za strane investitore – rekao je premijer Mirko Cvetković.

Magistralni gasovod od Niša prema jugu Srbije biće građen u fazama, rekao je Vladimir Koldin, generalni direktor „Jugorosgasa”:

– Prva faza gasovoda od Niša do Leskovca, u dužini od 52 kilometra biće prema planu završena u maju 2011.godine i radovi na njoj vredni su 16 miliona evra, dok će ceo magistralni gasovod od Niša do Vranja koštati više od 40 miliona evra. Osim za Leskovac i Vranje gasovodom će se trasnportovati prirodni gas i do drugih mesta u okolini, a u prvoj fazi planirana je izgradnja leskovačke gradske mreže za porodična domaćinstva i privredu. Na taj način za sve potrošače biće obezbeđeno sigurno snabdevanje ovim energentom.

I ovaj gasovod, kao što je učinjeno i sa postojećim energetskim objektima i postrojenjima koje je „Jugorosgas” sagradio do sada u Nišu, Aleksincu, Aleksandrovcu, Ražnju i Lučanima, biće integrisan u jedinstvenu i celokupnu strukturu snabdevanja gasom Srbije – rekao je Koldin – a predviđeno je i dalje učešće ove firme u razvoju energetskog sektora srpske privrede.

Ministar energetike u vladi Srbije Petar Škundrić istakao je da izgradnja magistralnog gasovoda pruža jedinstvenu priliku za stvaranje pravih uslova za privredni preporod ovog dela naše zemlje.

Ambasador Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandar Konuzin posebno se osvrnuo na plodnu saradnju Rusije sa Srbijom u političkoj, kulturnoj, prosvetnoj i drugim oblastima, istakavši čvrsto verovanje da će upravo izgradnja gasovoda kroz Srbiju doprineti i čvršćoj saradnji i na privrednom planu. A ta saradnja doprineće i poboljšanju života građana u našoj zemlji i, svakako, bržem izlasku iz krize.

Simboličnim uključenjem dva agregata na mestu početka izgradnje MG 11, radove su ozvaničili premijer Mirko Cvetković, direktor „Jugorosgasa” Vladimir Koldin i ruski ambasador Aleksandar Konuzin. Kako je rečeno odmah po završetku radova do Leskovca, u proleće naredne godine počeće radovi na izgradnji gasovoda prema Vranju.

---------------------------------------------------

Bajatović: Opravdano ulaganje

Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je juče da je početak izgrade magistralnog gasovoda od Niša prema jugu zemlje najbolja potvrda opravdanosti osnivanja rusko-srpskog preduzeća „Jugorogas”:

– Izgradnja MG 11 najbolji je dokaz da će „Jugorogas” značajna sopstvena sredstva izdvajati za  investiranje u energetsku infrastrukturu i da nije u pitanju samo skupljanje profita. A izgradnja celokupnog gasovoda kroz našu zemlju će omogućiti korišćenje najrentabilnijeg i ekološki najčistijeg energenta”. Bajatović je rekao da ne očekuje veće oscilacije oko pitanja cene gasa u našoj zemlji, bez obzira na to što „Srbijagas” prilikom nabavke ovaj energent plaća u dolarima i evrima i što je u odnosu na isto vreme prošle godine dinar oslabio prema evropskoj valuti za oko 28 odsto.

 

T.Todorović

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.