Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veličković: Novi propisi smanjili broj davalaca

LESKOVAC

Novi Zakon o transfuzionoj medicini, nije doneo kvalitativne promene, već nametnuo gomilu pitanja i postavio bezbroj teškoća, smatra sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, Dragan Veličković.

Broj dobrovljnih davalaca opada ne samo u Leskovcu, već širom Srbije i „ne mislim da se stvari mogu popraviti“, ocenio je Veličković.

Primena novog Zakona o transfizionoj medicini počela je u od januara prošle godine, a na krajnjem jugu Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Leskovcu i Vranju, zvanično je na snazi od pre mesec oko dva meseca.

Sumnje dobrih poznavalaca prilika, da će novi sistem, po kome se pravo da prikupljaju krv od dobrovoljnih davalaca daje samo kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a oduzima opštim bolnicama, doneti niz poteškoća, potvrdile su se u praksi, smatra Dragan Veličković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Leskovcu:

“Pre svega reaguju dobrovoljni davaoci. Mnogi su navikli da na svaka tri meseca daju krv, a akcije ne prate tu periodiku. Jedan deo njih ne razume niti želi da prihvati nove propise, odbijajući da da krv niškoj Transfuziji. Mnogi, koji bi to i uradili, nemaju 8oo dinara, koliko košta povratna karta do Niša i nazad. Iako je nezadovoljstvo novim Zakonom  evidentno, mi, u Crvenom krstu smo prinuđeni da propise  sprovodimo. Ministarstvo zdravlja i Zavod za biomedicinu njegovo donošenje pravdali su obavezom prilagođavanja domaćeg zakonodavstva evropskom, u postupku pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno činjenicom da samo zavodi za transfuziju krvi, mogu garantovati njenu bezbednost. Navodno da ove službe nisu imale mogućnost dodatnih testiranja krvi, što uopšte nije tačno. U poslednjih 3o godina, u leskovčkoj Službi za transfuziju krvi nije se dogodio nijedan incident, niti je ijedan pacijent primio zaraženu krv. Problema je mnogo, ali kako reče srpski narod, ”dete se rodilo-valja ga ljuljati’.-

Veličkovića smo zamolili da prokomentariše zapažanja višestrukog davaoca na jednoj od akcija , koji je primedbu stavio na broj instaliranih kreveta i prisustvo samo jednog lekara, zbog čega je primoran da čeka više od 45 minuta da bi dao krv:

“Nažalost, niški Zavod za transfuziju krvi ima velike probleme. Povereno mu je ogromno područje, koje obuhvata 76 opština, od Kruševca do Negotina i Preševa, na jugu. Obećanja da će ta služba dobiti veći broj vozila i više izvršilaca nisu ispunjena, pa je ona nastavila da radi sa pet ekipa. Nemoguće je sa tim ljudskim kapacitetima, pokriti ogromnu teritoriju. Da li će se nešto promeniti na tom polju videćemo, to je na nadleženom ministarstvu i Zavodu za biomedicinu.

Veličković kaže da slične probleme imaju i službe ostalih kliničkih centara u Srbiji, osim Beograda, ali je u prestonici, kojoj treba najviše krvi, prema podacima, najmanje dobrovoljnih davalaca.

” Broj davalaca krvi u svim gradovima opada. Nekada ih je najviše imala Subotica, a prošle godine, posle primene novog Zakona, on je prepolovljen. Zbog toga je kod ovog severnobačkog grada napravljen presedan, pa je tamošnjem Zavodu za transfuziju vraćeno pravo prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca. Prilikom poslednje posete direktorke Zavoda za biomedicinu,Vesne Rakonjac Leskovcu i sastanka sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, očekivali smo da i Leskovac bude izuzet iz mreže, ali kako stvari stoje, od toga neće biti ništa. Prema podacima iz Opšte bolnice Leskovac, krvi je sve manje, jer se sa količinama koje prikupi niška Služba transfuzije, ne mogu pokriti potrebe svih bolnica.

Kao vojnik sistema, Veličković će, kaže, raditi na primeni novog Zakona i poštovanju procedura, ali sa žalošću konstatuje da se situacija neće popraviti, već će biti i lošija:

” Ako uzmemo primer doskorašnje prakse, kada smo samo u leskovačkoj ”Elektrodistribuciji” imali po 3o-ak davalaca po akciji i to tri puta godišnje, u novim okolnostima to je nemoguće iz mnogo faktora. Mislim da neće biti bolje i bojim se da će uskoro leskovačka bolnica osetiti negativne efekte rada po novom sistemu. Već sada se tamo rade samo operacije iz tzv ”vrućeg programa”. ”Hladne” su na čekanju. Ako tome dodamo i, nažalost, svakodnevnu potrebu za krvlju zbog nesreća, onda možemo da zamislimo može li u kratkom roku do Leskovca stići krv u dovoljnim količinama. Mislim da ćemo se tek suočiti sa posledicama koje ovaj sistem donosi.

Na teritoriji grada Leskovca, prošle godine je popisano 3.6oo davalaca, ali Veličković naglašava da su bar dve trećine njih iz kategorije porodičnih, ili namenskih davalaca.

“To nije nepoznanica svuda u svetu, jer svako ima pravo da od porodice zatraži pomoć u hitnoj i bezizlaznoj situaciji. Novi Zakon ih više ne prepoznaje i to je još jedna njegova manjkavost. Od oko hiljadu stalnih, višestrukih davalaca, danas ovde imamo njih 5o, a samo pre par dana u Aleksincu ih je bilo petoro, iako je ova opština, prema broju stanovnika, imala više davalaca od Leskovca.

Kada da očekujemo sledeću akciju, pitali smo Dragana Veličkovića.

“Prema planu i programu, trebalo bi da imamo najmanje dve akcije mesečno, a ovu godinu smo počeli sa dve ukupno, iako je februar pri kraju. Očekujem da nam se već na sledećoj priključe srednjoškolci, jer odličnu saradnju imamo sa Tehničkom školom u Leskovcu, Ekonomskom, Gimnazijom i Medicinskom. Što se tiče radnih organizacija, objektivno, nemamo gde da uđemo”.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.