Izvor: JUGpress.com, 10.Avg.2020, 13:17

Vanredna situacija još 14 dana, situacija iz nepovoljne u nesigurnu

LESKOVAC

Na 38. sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca odlučeno je da se vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca produži za još 14 dana. Sve dosadašnje naredbe i preporuke u vezi suzbijanja pandemije korone važiće i dalje. Građani su dužni da nose u zatvorenim prostorima zaštitne maske, kao i na javnim mestima na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << najmanje jedanipo metar (ispred prodavnica, apoteka, banki, autobuskim stajalištima…). Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. Rad ugostiteljskih objekata i dalje se ograničava se na period od 21-06 sati za ugostiteljske objekte zatvorenog tipa, a od 23-06 sati na otvorenom prostoru. Za jednim stolom u ugostiteljskom objektu ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu uz obavezni razmak od dva metra između stolova.U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu. Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara na vremenski period od 14 dana. Pojačane mere opreza obavezne su za verske objekte, kozmetičke, frizerske salone, fitnes centre. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, redovno provetravanje i dezinfekcija vozila. U prodajnim objektima broj potrošača treba organizovati na najmanje šest kvadranih metara po potrošaču. Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, podnoseći epidemiološki izveštaj za prethodne dve nedelje, rekla je da situacija na teritoriji grada Leskovca postepeno prelazi iz nepovoljne u nesigurnu.

„U periodu od 27.7.-9.8. zabeležen je pad novozaraženih lica u odnosu na period od 13.7-26.7. za 140 slučajeva (150/290). Smanjuje se i broj pacijenata na bolničkom lečenju, a popunjenost kapaciteta u kovid bolnici se kretao od 79*,45% do 42,73%.. Ukupno je bilo šest smrtnih ishoda u prethodne dve nedelje. S obzirom na trend pada broja obolelih može se zakljlučiti da je poštovanje uvedenih mera dalo efekta, ali oprez mora da postoji kako bi se smanjili faktori koji utiču na širenje infekcije.“

Nikolićeva je napomenula i da je od pojave korone u „Ustanovi za odrasle i starije Leskovac“, 24. jula, laboratorijski virus je potvrđen kod 77 osoba, kao i kod sedam zaposlenih.

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević govoreći o stanju u kovid-bolnici izneo je činjenicu o padu broja pacijenata.

„Imali smo više od 150 pacijenata u jednom trenutku, sada ih je 77, a na kiseoniku je 31. S obzirom da je kovid bolnica paviljonskog tipa, neke od službi će biti prazne, dok će ostati samo pacijenti na odeljenju za psihoze, kao i na pneumofiziologiji i službi za infektivne bolesti. U narednom periodu nećemo zatvarati kovid bolnicu, a osoblje će biti u pripravnosti. Pojedino osoblje će biti na odmoru, jer su pojedini ljudi već preko četiri meseci u kovid-bolnici. Otvorili smo i kovid-porodilište, kako bi zaštitili ostale pacijente i bebe. Imali smo jedan porođaj osobe pozitivne na koronu. Imamo i deo hirurške sale za kovid—pacijente, a napomenuo bih da i dalje radimo isključivo hitne slučajeve i hitnu operativu, jer je sve podređeno kovid pacijentima.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.