Užaren leskovački roštilj

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užaren leskovački roštilj

Razmena optužbi između leskovačke Organizacije potrošača i proizvođača roštiljskog mesa na jugu Srbije. Superanalize Naučnog veterinarskog instituta u Beogradu pokazale da je leskovačko roštiljsko meso ispravno i dobrog kvaliteta. Ta analiza suspenduje rezultate svih prethodnih.

Superanalize Naučnog veterinarskog institute u Beogradu potvrdile da je leskovačko roštiljsko meso ispravno i dobrog kvaliteta.

Od 30 proizvođača roštilj mesa sa područja pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okruga južne Srbije čak 16 je iz Jablaničkog okruga. Njihov kvalitet u prodaji ocenjivala je Organizacija potrošača Leskovca u okviru projekta koji finansira EU.

Rezultati ispitivanja koje su radili u Veterinarskom institutu u Nišu pokazali su da devet nisu za ljudsku upotrebu. Na spisku nepoželjnih našla su se i tri proizvođača iz Leskovca, Lebana i Vlasotinca.

Svi oni zatražili su superanalizu Naučnog veterinarskog institute u Beogradu koji odmah suspenduju sve prethodne rezultate.

"Leskovačko roštilj meso je ispravno za ljudsku upotrebu", rekao je šef odseka veterinarske inspekcije za Jablanički okrug Momčilo Cvetković.

Cvetković je objasnio da je kod proizvođača iz Lebana potvrđeno da ispunjavaju sve propise o kvalitetu, bezbednosti hrane i mikrobiološkoj ispravnosti, dok je kod druga dva uzorka, koja su uzeta u isto vreme kada i ona analizirana u Nišu, potvrđeno je prisustvo većeg broja bakterija od dozvoljenih.

Međutim postoje dobre (saprofitne) i loše (patogene) bakterije. Patogene bakterije nisu nađene ni kod jednog proizvođača. Pravilnik o granici dozvoljenih bakterija važi od 1993. godine. I ta granica je u Evropi znatno viša nego kod nas. Tako još jednom ispred državne institucije odgovorno tvrdim da je rostilj meso ispravno.

Najava krivične prijave

Na objavljivanje rezultata Organizacije potrošača reagovali su i u "Lemes promu" u Vlasotincu, najvećem proizvođaču od tri prozvana. Ova fabrika otvorena je pre samo tri meseca, uloženo je pola miliona evra i zaposleno 28 ljudi.

Šef prerade Zoran Stamenković kaže da se strogo poštuju ISO standardi, da će od 5. februara biti uveden "Hasap" standard i da se svaki deo proizvodnja kao i meso strogo kontrolišu.

Vlasnik "Lemes proma" Ivica Cvetković kaže da su i oni sporno meso poslali na analizu i da su rezultati dobri. On objašnjava da je meso uzeto 20. decembra, rok mu je 48 sati, a na analizu poslate tek dan kasnije. S obzirom na to da je organizacija potrošača meso uzorkovala u njihovoj radnji, tvrdi da je i transport i način čuvanja bio adekvatan.

Advokat preduzeća "Leskomes" Vladimir Cvijan najavio je krivičnu prijavu protiv Milića Markovića, predsednika leskovačkih potrošača i odštetu od tri miliona dinara zbog, kako kaže, obmanjivanja potrošača.

Proizvođači iz leskovačkog kraja smatraju da je trebalo objaviti spisak objekata koji su kontrolisani, a ne proizvođača. Veterinarska inspekcija Jablaničkog okruga pojačala je kontrolu proizvođača roštilj mesa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.