Uspešna oplodnja u leskovačkoj bolnici

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna oplodnja u leskovačkoj bolnici

Tokom poslednje dve godine, u leskovačkoj klinici za vantelesnu oplodnju doktora Miodraga Stojkovića, začeto je tri stotine beba. Oplodnja uspešna u čak 40 odsto slučajeva.

U specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju doktora Miodraga Stojkovića smeštenoj na leskovačkom brdu Hisar, za nešto više od dve godine, začeto je tri stotine beba. Procenat uspešnosti od 40 odsto je očekivan, a tim stručnjaka koji ovde radi posebno budi nadu ženama u kasnim četrdesetim. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Stefan Stojković je prva leskovačka beba začeta na klinici. Rođen je početkom juna 2009. godine. Njegova mama Dragana porodila se posle punih petnest godina lečenja od steriliteta.

"Nemam reči ovu sreću da opišem. Još ne mogu da verujem da je oplodnja uspela iz prvog pokušaja", kaže Dragana.

Retki su periodi kada ovde nema bar neke žene koja je za svoj porod zahvalna doktoru Stojkoviću. Jedna mama je svoju Nevenu nedavno dobila posle 23 godine lečenja. Davno je premašila četrdesetu. Na susednom krevetu, drugoj mami obe ruke zauzete, dobila je blizance posle jedanest godina.

Prema rečima doktora Stojkovića, prva beba rođena je pre dve godine u Beogradu, a od tada širom sveta, u Španiji, Italiji, Americi pa čak i u Australiji.

"Naravno da je to velika sreća, ali pre svega rezultat ozbiljnog rada ekipe u kojoj moram istaći doktora Nebojšu Markovića i moju suprugu Petru", rekao je Stojković.

U 2011. godini, kliniku očekuje proširenje prostora. Na Univerzitetu u Kragujevcu, gde Stojković radi kao profesor, biće formirana baza podataka koja će pomoći još većoj uspešnosti kod veštačke oplodnje, ali pre svega lečenju matičnim ćelijama mnogih teških oboljenja.

Po matičnim ćelijama, taj Leskovčanin postao je poznat i priznat širom sveta. Odlučio se, ipak, za svoj rodni Leskovac i zbog tog poteza se ne kaje, jer je svoju misiju ovde, kako tvrdi, tek započeo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.