Uskoro poskupljenje hleba?

Izvor: B92, 02.Avg.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro poskupljenje hleba?

Beograd, Leskovac -- Unija pekara najavljuje da bi uskoro moglo da dođe do povećanja cena hleba. U Leskovcu hleb već poskupeo.

Zbog rasta kursa evra i rasta cena žita energenata, pekari najavljuju da bi mogli biti prinuđeni da povećaju cene svojih proizvoda.

Gostujući u vestima B92 Zoran Pralica iz Unije pekara je ocenio da bi cena hleba mogla biti povećana na 35 do 40 dinara kod velikih pekara i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 do 50 dinara kod privatnika.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da cene neće biti ograničavane, ali da u ovom trenutku povećanje cena hleba ne bi bilo opravdano.

"Još uvek se u prozivodnji korisiti brašno pšenice od prošle godine koje je kupovano po ceni do 10 dinara i objektivnih razloga za povećenja cene hleba, danas, sutra ili u naredne tri nedelje nema", kaže Milosavljević.

Pored najave mogućeg poskupljenja hleba izvesno je da će poskupeti mleko. Imlek je već najavio da će povećati otkupne cene mleka za 10 odsto a cene proizvoda za 5 odsto. Imlekov potez će verovatno slediti i ostali mlekari.

Sredinom meseca očekuje se i presek cena goriva i moguće poskupljenje, a povećanje cena tražiće na jesen i Elektroprivreda srbije.

I bez ovih poskupljenja, kupovna moć građana Srbije na najnižim je granama u poslednjih nekoliko godina. Prema zvaničnim podacima, u maju je samo za ono što staje u takozvanu prosečnu potrošačku korpu bilo potrebno pet hiljada dinara više od procečne plate u Srbiji.

Opširnije o ovoj temi čitajte u rubrici Biz.

Leskovac: Poskupljenje 15-20 odsto

U četiri najveće pekare u Leskovcu - "Sunce”, "Dubočica”, "Umipek” i ”Zlatni Pek" hleb je poskupeo između 15 i 20 odsto, tako da vekna belog hleba od pola kilograma sada košta od 22 do 25 dinara.

Pekare "Sunce” i "Dubočica"povećale su cenu hleba za pet dinara, "Zlatni Pek" za tri a "Umipek" za dinar po vekni.

Pekari poskupljenje pravdaju većom cenom namenskog brašna od 20 odsto, zatim zbog poskupljenjem benzina, ali i rastom kursa evra.

Prema njihovoj oceni, Leskovac se nalazi u grupi gradova gde je hleb najjeftiniji, a pekare posluju na granici rentabilnosti, pa se naredno poskupljenje može očekivati već za mesec dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.