Izvor: JUGpress.com, 01.Jul.2023, 20:38

Uprkos kiši održani drugi protesti “Leskovac protiv nasilja”

LESKOVAC

Jaka kiša koja je u Leskovcu padala neposredno pre početka današnjih protesta ipak nije sprečila više stotina građana da šetnjom gradskim ulicama iskažu svoje nezadovoljstvo zbog nasilja i stanja u kome se živi u Srbiji.

Na drugom protestu „Leskovac protiv nasilja“ okupilo se više stotina građana kojima se obratio student Filozofskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << fakulteta Lazar Gocić. On je najpre primetio da već decenijama naše društvo vapi za suštinskim promenama.

„No, uprkos tome, kako koja dekada prođe, prinuđeni smo da se mirimo sa gorkim očajem – bilo je to samo još deset godina koje su, kako je Pekić zabeležio, pojeli skakavci. TAmo gde smo očekivali sistematsko rešavanje akutnih problema u oblastima prosvete, pravosuđa, privrede i državne i lokalne uprave, zdravstva, odbrane i dr. dobili smo ništa drugo do sistemsku korupciju endemskih razmera. Tamo gde smo očekivali reformu nezdravog političkog sistema, dobili smo metastaziranje degenerativne partokratije u svakoj pori drruštva. Nema institucije pravnog poretka koja nije razorena. Odanost partiji preča je no odanost narodu i državi. U obalsti javnog saobraćanja i društvene klime, gde smo očekivali borbu protiv kolektivne apatije, te kreiranje podsticajnog i perspektivnog ambijenta, dobili smo ništa drugo do golo, besprizorno nasilje, regresiju u pretpolitičko stanje. Umesto ohrabrivanja i stvaralačke mobilizacije čitavog društvenog kolektiva u cilju revitalizacije i rekonsolidacije njegove snage kako bi se zakoračilo toliko željenim putem istorijskog prosperiteta, na delu je beskompromisna instrumentalizacija svega zarad maksimiziranja moći i opstanka na vlasti.“

Gocić nastavljajući govor kaže da otuda i potreba za društvenim inženjeringom u vidu generisanja višestrukog nasilja i dezavuisanja opštih vrednosti i utvrđenih načela javnog morala.

„Poruka ti je, nepodobni građanine, da za tebe nema garancija niti zaštite političkih prava. Ne budeš li podoban građanin pokorni, drzneš li se svojim stavom ili delom da pomisliš na suprotno, nećeš moći ni da zamisliš kojim ćeš sve sredstvima javnog nasilja biti diskvalifikovan, prokažen i unižen. Svedoci smo upravo takve poruke koja nam se u raznim segmentima života i na razne načine svakodnevno šalje. Dolazi do mirenja sa intimnim osećajem bespomoćnosti, koji se polako pretvara u sviknuti, naučeni obrazac prelivajući se tamnim tonovima u hroničnu apatiju. Postajemo taoci kolektivne neuroze, sve je manje interesa i volje za participacijom u sferi javnog, koji za sve nas postaje nešto otuđeno i daleko.“

Gocić naglašava da generisanje takvog osećanja naučene bespomoćnosti od strane vlasti ima jasno naznačeni cilj – dovesti do depolitizacije društvenog života kako bi sve ono opšte i javno lakše moglo da postane nečije i privatno.

„Gromke reči koje nam jasno ukazuju na metod kako je moguće da se bude na vlasti uz dobrovoljnu ili prislinu podršku samo jedne četvrtine društva. Sa stanovišta demokratije kako okarakterisati takvo nastojanje vlasti da građani više ne budu građani, već nezainteresovani sledbenici, nego li zavapiti – izdaja. Izdaja opšteg interesa i javnog dobra svih nas. I to samo zarad pukog opstanka na vlasti jedne organizovane klike. Pokazalo se da ova vlast zarad održanja političke moći trguje i našim nacionalnim interesima. Kosovo i Metohija su joj od Briselskog sporazuma 2013. godine moneta za potkusurivanje sa inostranim faktorom. Naš narod u južnoj pokrajini uveliko prolazi kroz dvostruko nasilje, nasilje od strane albanske secesionističke vlasti, ali i nasilje donaćih lokalnih struktura intronizovanih od strane vlasti u Beogradu. U uslovima neviđene spoljne opasnosti, stvoren je ambijent da se Srbin Srbina plaši. Zar je to normalno?“

Sublimirajući ovakvo stanje Gocić kaže da ne preostaje ništa drugo nego da se građani uzmu u pamet, jer je država u opasnosti.

„Pred svakim od nas je obaveza da podigne svoj glas kada se pravda opšteg zakona preobrazi u nepravdu pojedinačne volje moćnika.. U kući i na poslu, na ulici i na trgu, dužni smo da se usprotivimo nepravdi i nasilju. U suštini, to je svakodnevna borba za građansku slobodu, istu onu za koju su ginuli naši preci.“

Učesnici protesta su uzvikiovali parole „Vučiću , odlazi“, „Mesko, odlazi“, „Vučiću, gotov si“, „Mesko, lopove“ a naročito su bili galsni kada su prolazii ispred sedišta SNS i na kraju protesta, ispred opštine.

U toku protesta više građana je pozdravljalo kolonu sa svojih terasa i prozora.

Protesti su protekli bez problema, uz veliki broj resdara koje su obezbedili organizatori ali i velčiki broj policajaca u civilu .

Saobraćaj je sporadično privremeno zaustavljan u ulicama kuda se kretala kolona. Sledeći protesti su najavljeni za narednu subotu. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.