Umesto plate, dele svinjske polutke

Izvor: Blic, 28.Apr.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto plate, dele svinjske polutke

Leskovac - Radnici leskovačke "Nevene" dobili su umesto dela plate svinjske polutke, smrznutu piletinu, ribu i vaučere za plaćanje u velikim trgovinskim lancima. Deo radnika nezadovoljan je ovakvom odlukom poslovodstva firme čiji je većinski vlasnik bugarska firma "Bulcvat" i podnelo je tužbu sudu.

Tako je 12 radnika u fabričkoj kotlarnici podnelo tužbu Osnovnom sudu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Leskovcu sa zahtevom da dobiju novac umesto plata u naturi, a na takav korak odlučili su se posle pregovora sa poslovodstvom i nereagovanja inspekcije rada i finansijske policije.

- U januara u februaru prošle godine bio je generalni štrajk. Svi su štrajkovali, osim nas 12 koji održavamo toplovodni sistem jer nas na to zakon obavezuje. Posle štrajka, sindikati su se dogovorili da se radnicima za te mesece isplati po 5.000 dinara na ruke, a po 5.000 dinara u smrznutoj ribi i pilićima. Za februar su se delile svinjske polutke. Mi smo odbili da prihvatimo takav dogovor, prvo zbog toga što nam ta hrana nije trebala, a drugo zato što smo u tim mesecima radili i zaradili oko 30.000 dinara - priča Zoran Dimitrijević, vođa smene u odeljenju kotlarnice. On čak tvrdi da je roba bila sumnjivog kvaliteta i da su pilići bili smrznuti godinu dana, ali predsednik Samostalnog sindikata Nebojša Perović negira njegove navode.

- Niko se nije žalio da ga je boleo stomak, a prilikom podele bila je opšta grabež - kaže Perović.

Iako su prilikom privatizacije 2007. godine Bugari obećavali da će "Neveni" vratiti stari sjaj i mesto na tržištu, fabrika loše posluje. Od nekadašnje bogate palete proizvoda, iz "Nevene" mesecima izlazi samo dečji šampon "kosili" i manja količina sapuna. Od oko 700 radnika, u fabrici ih je ostalo 300. Poslednju platu primili su za decembar prošle godine, a doprinosi za penziju nisu im uplaćeni za period duži od godinu dana, ove godine ostali su i bez zdravstvenih knjižica. Poslovodstvo, odnosno vlasnik "Bulcvata" Hristo Kovački, koga radnici još nisu upoznali, nije isplatio ni zaostale zarade iz ranijeg perioda, na šta se ugovorom obavezao.

- Decembra prošle godine su nam dali vaučer na 30.000 dinara u niškom "Tempu" i od tada ni dinar - priča Dimitrijević.

I predsednik Samostalnog sindikata Nebojša Perović kaže da je situacija u fabrici alarmantna.

- Svaku platu dobijemo "na o-ruk", posle štrajkova i upozorenja. Fabriku obilaze ljudi iz Agencije za privatizaciju i nagoveštavaju mogućnost raskida ugovora, ali mi se i toga pribojavamo jer ne znamo šta nas čeka - kaže Perović

Niko iz uprave "Nevene" nije juče hteo da komentariše navode nezadovoljnih radnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polutke i pilići umesto plate

Izvor: B92, 28.Apr.2010

Beograd -- Radnici leskovačke "Nevene" dobili su umesto dela plate svinjske polutke, smrznutu piletinu, ribu i vaučere za plaćanje u velikim trgovinskim lancima...Sindikalci kažu da svaku platu dobiju posle štrajkova i teških pregovora, a nakon ovog poslednjeg slučaja sa svinjskim polutkama i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.