Uhapšeno devet pripadnika kriminalne grupe

Izvor: RTS, 26.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno devet pripadnika kriminalne grupe

Zajedničkom akcijom pripadnika MUP-a i Poreske policije na području Leskovca i Vlasotinca uhapšeno devet osoba osumnjičenih za više krivičnih dela, čime su oštetili budžet za više od 200 miliona dinara.

Policija je uhapsila devet osoba iz Leskovca i Vlasotinca zbog sumnje da su činili organizovanu grupu koja je oštetila budžet Srbije za više od 232 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. "Za četiri osobe - članove ove kriminalne grupe se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intezivno traga", navodi MUP.

Svi oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, kao i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i pranje novca.

Policijsko zadržavanje određeno je Goranu Đorđeviću zvanom "Buca", faktičkom vlasniku knjigovodstvene agencije "Profi" - Leskovac Radisavu Milovanoviću i vlasniku i direktoru preduzeća "Ćela komerc"- Vlasotince Bratislavu Joviću.

Ta mera primenjena je i prema vlasniku i direktoru preduzeća "Ikomaks"-Vlasotince Ivici Joviću kao i vlasniku i direktoru preduzeća "SDI Co" - Leskovac Salku Barjaktareviću i Miodragu Stankoviću.

Policijsko zadržavanje određeno je vlasniku i direktoru preduzeća "Rodoljub i Sin" - Leskovac Zoranu Todoroviću, vlasniku i direktoru preduzeća "Kondor LTD Co" - Leskovac Draganu Todoroviću i vlasniku i direktor preduzeća "Špaki komerc" - Leskovac Bojanu Stojanoviću.

"Organizovana kriminalna grupa je od 2007. do marta 2009. otvarala preduzeća i vršila fiktivne promete, u cilju povraćaja poreza na dodatu vrednost u iznosu od 72.602.792,57 dinara", navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da su osumnjičeni "na osnovu fiktivnih ugovora vršili uplate na tekuće račune građana - fizičkih lica u iznosu od 309.282.810,00 dinara".

To su uradili "sa ciljem da se podigne gotovina i time izbegne obračun i plaćanje poreza po odbitku u iznosu od 159.614.487,58 dinara, a sve u nameri da na štetu budžeta Srbije pribave protivpravnu imovinsku korist od 232.217.280,55 dinara, koju su međusobno podelili", navodi se u saopštenju.

Grupa je otkrivena nakon višemesečnog rada MUP-a, u saradnji sa službenicima Ministarstva finansija - Poreske uprave i Sektora poreske policije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.