Uhapšen vođa zelenaša koji se žalio na pretnje smrću

Izvor: Blic, 01.Jun.2011, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vođa zelenaša koji se žalio na pretnje smrću

Beograd -- Vladimir Stojanović Laša (35), vođa organizovane bande zelenaša, iznuđivača, ali i poznati narko-diler, uhapšen je juče u akciji “Albatros” koju su pripadnici SBPOK izveli na surčinskom aerodromu “Nikola Tesla”. Stojanović je uhapšen po izlasku iz aviona, kojim je u Srbiju doleteo iz Amerike, a istovremeno su u akcijama u Beogradu, Nišu, Pirotu, Leskovcu i Novom Sada uhapšena desetorica pripadnika njegove kriminalne organizacije.

Istraga nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stojanovićem i njegovom grupom počela je pre godinu dana, kada je Stojanović sam došao u policiju da prijavi da je na meti plaćenih ubica.

- On nije želeo da otkrije ko i zašto želi i ko priprema njegovu likvidaciju, ali je po njegovoj prijavi započeta istraga u kojoj su i otkrivena brojna krivična dela koja su dovela do njegovog hapšenja. Stojanović je, naime, još 2004. organizovao kriminalnu grupu u kojoj mu je glavni saradnik bio Radomir Filipović. Preko njega Stojanović je dolazio do ljudi kojima je trebao novac, davao im je pod kamatu i ograničen rok vraćanja. Ta kamata u pojedinim slučajevima iznosila je i po nekoliko desetina hiljada evra - navodi izvor "Blica” upoznat sa istragom.

Operacija „Albatros"

Vladimir Stojanović bio je i meta nekoliko vatrenih okršaja, a poslednja pucnjava u kojoj je učesvovao dogodila se pre nekoliko meseci kod hotela "Mladost” u Beogradu.

- Akcija je nazvana "Albatros” jer je Stojanović sam policiju doveo do sebe. Uleteo je u kavez kao ptičica - kaže izvor "Blica”.

Ostali članovi grupe koji su juče uhapšeni na scenu su stupali u situacijama kada Stojanovićevi "klijenti” nisu mogli da vrate pozajmljeni novac i plate zelenašku kamatu.

- Najpre su počinjali sa pretnjama, a zatim su u nekoliko slučajeva primenjivali i silu i nad ljudima koji su Stojanoviću dugovali novac, ali i nad članovima njihovih porodicama, nad suprugama, čak i decom. Od njih su na silu uspevali da oduzmu dosta stanova, kuća i vozila. U dosadašnjoj istrazi otkriveno je petnaest oštećenih, ali očekujemo da se posle hapšenja policiji jave i ostali koji su bili žrtve Stojanovića - objašnjava naš izvor.

Pripadnici SBPOK-a u poslednjih godinu dana intenzivno su pratili Stojanovića i radili na prikupljanju dokaza koji bi doveli do njegovog hapšenja. Stojanović je, međutim, pre tri meseca otputovao za Ameriku, iz koje se vratio juče u podne.

- Imamo ozbiljne indicije da se Stojanović bavio i dilovanjem droge, kokaina, ali će na tome tek raditi. Evidentirani su njegovi odlasci u Dominikansku Republiku i u zemlje Latinske Amerike. Sve vreme postupka vođena je i paralelna finansijska istraga u kojoj je otkriveno da Stojanović, koji je inače rodom iz Vlasotinaca, u Beogradu ima šest stanova, firmu za izgradnju stanova, zemljište u pravcu ka Pančevu, ali i nekoliko skupocenih automobila - kaže izvor "Blica”.

Osim Stojanovića i njegovog najbližeg saradnika Radomira Filipovića (52), uhapšeni su i Božidar Cakić (36), Aleksej Grujić (41), Aleksandar Petrović (33), Dejan Cvetković (37), Milan Rajković (35), Miloš Stamenković (25), Zoran Stanković (28), Boban Ivković (38) i Dejan Stojanović (39).
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.