Izvor: JUGpress.com, 29.Feb.2024, 20:29

Udruženje „Zajedno za novi život“ održalo tribinu o doniranju organa

LESKOVAC

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život” u leskovačkom Domu zdravlja predstavilo je projekat „Još si mi trag”. Oni su organizovali tribinu pod nazivom „Ostavi trag“ na kojoj su govorili prof. dr Siniša Dučić i ass. dr Duško Terzić o svom radu u Dečjoj klinici u Tiršovoj i Klinici za kardiohirurgiju UKCS, a obratili su se i direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kao i pacijenti Stefan Đorđević, Dušan Ristić, Nikola Popović i Olivera Jovanović, koja se obratila i medijima:

„Mi radimo jednu edukativnu kampanju kako bismo podigli svest građanstva koliko je važno doniranje organa, a kako ova tema prati veliki broj stigmi, nepoznanica, jako mala edukativnost i skloni smo verovanju o dešavanju raznoraznih loših stvari, te je iz tog razloga broj donora jako mali. U ovom momentu u Srbiji na organ čeka preko 2000 ljudi, koji su sistemski nevidljivi i kojima treba naša pomoć, da se smanje liste čekanja. Od ovog broja 800 pacijenta čeka na transplataciju bubrega, 90 na transplataciju jetre i oko 50 pacijenata čeka na transplataciju srca. Jako je važno pomenuti i dečiju populaciju od 1 do 15 godina, njih 35 je na programu hemodijalize, a četvoro dece čeka na transplataciju jetre. Smatramo da je neophodno da snažno vratimo temu u fokus, da aktiviramo sve koji su direktno ili indirektno uključeni u proces i da insistiramo na podršci šireg fronta različitih društvenih grupa.“

Okupljene je u ime lokalne samouprave pozdravila članica Gradskog veća Aleksandra Stojanović ocenivši da se radi o izuzetno važnoj temi, odnosno o doniranju i transplantaciji organa.

„Ovi postupci mogu spasiti mnoge živote. Život nečije majke, oca, brata, sestre, prijatelja, kolege. Život nečijeg deteta. Zato je stavljanje ove teme u fokus izuzetno važno i lokalna samouprava uvek podržava skupove koji se bave važnim temama, naročito temama koje se tiču zdravlja, kao jednog od stubova razvoja društva. Leskovcu nije prvi put da bude domaćin skupu ovakvog tipa. Podsetiću vas da je marta 2016. godine u našem gradu organizovano potpisivanje donorskih kartica. Važno je reći i da donorske kartice danas nisu u funkciji.“ (kraj) IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.