Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole osvojili četiri medalje na medjunarodnom takmičenju

Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole osvojili četiri medalje na medjunarodnom takmičenju

LESKOVAC

Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac, ne prestaje da niže uspehe na takmičenjima, a sa poslednjeg GATUS-a koji okuplja srodne obrazovne ustanove sa prostora bivše Jugoslavije, vratili su se okićeni sa dva zlata i dva srebra.

Medjunarodni gastronomsko-turistički susreti srednjih stručnih škola sa teritorije bivše Jugoslavije ili skraćeno GATUS je prestižno takmičenje, koje ne nudi samo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << priliku za nadmetanje u praktičnim znanjima i veštinama, već i mogućnost za razmenu iskustava, promovisanje ugostiteljstva i turizma, kao struke, dogovore o zajedničkim nastupima i projektima. Krajem septembra je održan u Beogradu, u hotelu ”Palas”, uz učešće preko 100 učenika iz 12 srpskih, slovenačkih, hrvatskih, bosanskih i crnogorskih škola. Leskovčani su se takmičili u tri discipline.

 U disciplini ”Postavka svečanog stola” učestvovali su Maja Stančić i Nikola Lazarević, dok je za ”Flambirane palačinke” bio zadužen Stefan Kostić, a sve pod mentorstvom profesora Ivana Ivkovića. Njima je pripala srebrna medalja. U disciplini ”Priprema nacionalnog jela po izboru i restoranskog dezerta”, Dušanu Cvetkoviću, Milanu Janaćkoviću i Danici Spasić i njihovim profesorima Slaviši Miloševiću i Sanji Ilić, pripalo je zlato, a takodje prvo mesto, u disciplini: Turistički aranžman na bazi kulturnog turizma”Stopama poznate ličnosti mog kraja”, osvojili su Natalija Ignjatović, Djordje Janković i Jovana Stojanović. Pokazali su odlično praktično znanje i veštinu, snalažljivost i spretnost u kuhinji, timski duh i kreativnost. To je ono što krasi naše učenike kad završe srednju školu, sa ponosom kaže profesorka, Danka Ilić.

A evo utisaka osvajača priznanja:

–          Natalija Ignjatović: Imali smo zadatak da napravimo trodnevno turističko putovanje, gde smo predstavili Leskovac, sa istorijskim gradjevinama i kulturnom baštinom, odnosno jednog od naših najpoznatijih sugradjana, Tomu Zdravkovića, kao svojevrsnu image destinaciju, koja aktivno razvija kulturnu ponudu našeg grada.

–          Danica Spasić: Imala sam zadatak da napravim restoransku poslasticu i odlučila sam se za čelemaniju, koja mi je donela zlatno priznanje. U školi imamo odlične uslove za rad i učenje, a profesori su potpuno posvećeni, što se kroz odličan rezultat vidi na takmičenjima. Sa ovim timom to mi je prva nagrada, a i iz Niša, juna meseca, donela sam zlato.

–          Stefan Kostić: Pripremao sam flambirane palačinke ”Crepes Suzette” i osvojio srebrno priznanje. Konkurencija je bila jaka i mnogo toga smo imali prilike da vidimo i naučimo.

Ne samo zbog poslednjeg uspeha, već pre svega izgradjenog imidža škole koja odlično radi i školuje kvalitetan, a vrlo tražen kadar, dvojica legendarnih kulinara, Stevo Karapandža i Iztok Legat, odlučila su da svoje veliko znanje i bogato iskustvo, prenesu budućim generacijama kuvara. Njihovom današnjom posetom, taj dogovor je ozvaničen.

”     Iztok Legat je potpredsednik Svetske asocijacije kuvara i legenda u kulinarskom svetu, a Stevu Karapandžu nije potrebno posebno predstavljati . Čast nam je da će najavimo uspešnu i dugoročniju saradnju kroz predavanja i radionice, koje će oni održati u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi. To je prilika da od velikih  majstora ova deca nauče mnogo šta i vrlo se radujem što ćemo eminentne stručnjake često gledati u Leskovcu i u našim učionicama” , istakao je direktor, Gradimir Ilić.

Čestitavši učenicima osvajanje priznanja na GATUS-u, Karapandža i Legat, izrazili su zadovoljstvo što će saradjivati sa tim talentovanim mladim ljudima:

–          Iztok i ja smo medjunarodne kulinarske sudije i odlično znademo kako je teško osvojiti medalju na takmičenju i ja mogu samo da im čestitam na tom uspehu. Bacio sam malo pogled po stolu i vidim da su i vizuelno, radovi jako ljepi. Što se tiče suradnje, izašao sam u susret molbi prijatelja Zorana Miraševića, ostvario kontakt sa direktorom škole i napravili smo dogovor. Vrlo se veselim tome i, uprkos činjenici da imam malo slobodnog vremena, dogovorićemo termine kako bih ovoj deci preneo svoje znanje, kulinarske finese i male tajne.

–          Svako takmičenje donosi nervozu takmičarima i njihovim mentorima i sve je puno napetosti, stresa, tako da osvajanje priznanja predstavlja i mentalnu pobedu. Nekada sam ugostiteljstvo učio u školi u Izoli i imam slična iskustva. Svako ko je otišao na takmičenje, već zaslužuje čestitke, a priznanja i medalje su vrh. Nije uvek sve ni u medaljama, već u prilici da vidiš nešto novo, ukradeš znanje, razmeniš iskustvo i dobiješ koristan savet, smatra Iztok Legat.

Kako je to običaj odranije, predstavljeni radovi su mogli i da se degustiraju, a Stefan Kostić je, na licu mesta, demonstrirao veštinu flambiranja palačinki u maraskinu i konjaku, čiji je ukus pohvalio i legendarni Karapandža.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.