Izvor: JUGpress.com, 25.Okt.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret slavama

LESKOVAC

U dvorištu Šop Đokićeve kuće održana po drugi put je održana manifestacija „U susret slavama“, koja za cilj ima da se najmlađi Leskovčani upoznaju sa srpskim slavama i ovom tradicijom karakterističnom za srpski narod. Protojerej Marko Adamović je u svom obraćanju naznačio da našim krsnim slavama se sećamo i naših svetitelja koji nas čuvaju tokom cele godine, kao što su čuvali i naše pretke.

„Srpska slava slavi se još od devetog veka, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od 863. kada su braća Kirilo i Metodije krstili naš narod. Da nije njih, ne bi ni nas bilo. Draga deco, mi smo srećni što smo danas vaši gosti, jer ste vi danas pravi domaćini okupljeni oko kolača, ikone, sveće, oko svih simbola koji krase naše sleve. Vi ste naša budućnost, zato želimo da vas naučimo da vi u budućnosti dočekujete vaše goste, ako što su to činili naši predhodnici.“

Milan Stojković, pomoćnik gradonačelnika, podsetio je da su slave nešto što je specifično samo za pravoslavne Srbe.

„Prenošena sa generacije na generaciju, krsna slava je danas okosnica porekla i identiteta, kroz koju se godinama čuvaju vera i tradicija. Menjala su se vremena, ljudi i vrednosti, ali je za obeležavanje krsne slave srpski narod uvek nalazio volje i sredstava. Čak ni za vreme petovekovne vladavine Turaka, buna i ratova, Srbi se nisu odrekli najveće svetinje njihovog naroda. Slavilo se na bojnim poljima, u logorima i šatorima, u muci i bedi, u različitim delovima sveta, ali uvek sa verom u sveca koji treba da zaštiti porodično ognjište. Na osnovu toga, slobodno se može reći da je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju u našem narodu. Svaka kuća ima sveca zaštitnika kojeg na dan krsne slave uz molitvu i obrede proslavlja, i odaje mu čast. Na taj način čuva se nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, a tradicionalni običaji se verodostojno prenose na nove naraštaje.”

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.