Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2021, 20:39

U sredu počinje polaganje male mature i trajaće tri dana

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

      Do završnog ispita ostala je samo jedan dan,  u sredu, 23.juna, je test iz srpskog jezika, u četvrtak ispit iz matematike, a kombinovani test  sa pitanjima iz istorije, geografije, hemije, biologije i fizike, osmaci će polagati u petak. U školama kažu da je sve spremno za polaganje male mature, osmaci ubrzano proveravaju svoje znanje iz predmeta  razmišljajući i o listi đeljen škola, a ministar prosvete Branko Ružić je kategoričan >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kada se radi o sprovođenju ispita najavljući kazne za one koji budu napravili greške.

      “Ne sme da nam se desi nijedna greška. I ne sme biti propusta koji će na bilo koji način ugroziti čitav proces, a za koji je odgovoran ljudski faktor. Naš zajednički cilj je da ga organizujemo na najbolji mogući način”, poručio je ministar prosvete najavljujući drastične kazne za eventualne propuste u organizaciji i sprovođenju završnog ispita.

     Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je pripremao materijal za malu maturu testove  dobro čuva “pod ključem”.

     “Štampanje testova je završeno, zapakovani su i čuvaju se u zaštićenoj zoni”, objašnjava  direktor Branislav Ranđelović i dodaje da je zaštita tetsova podignuta na viši nivo u odnosu na prethodne godine. Testovi će put školskih uprava krenuti 22.juna, dan pre prvog testa. Prevoziće iz vozila “Pošte Srbije”. Nakon toga sve je u rukama resornog ministarstva i školskih uprava.

     I dok nadležni tvrde da su spremni za sprovođenje završnog ispita đaci proveravaju znanje iz sedam predmeta koliko ih polažu na maloj matri.

    “Mislim da sam spremna ali je to tenutak na koji utiče mnogo faktora. Jedna od njih je i trema. Ma kliko da sam sigurna u to što sam naučila postoji mogućnost da se zbunim, da blokiram, da zaboravim nešto. Nadam se da neće biti tako. Dosta smo radili sa profesorima u školi mada je zbog ukupne situacije sve bilo otežano. Malo onlajn, malo uživo. Bolje je bilo prethodnim generacijama. Ipak se nadam najboljem. Potreban mi je dobar broj bodova jer želim da upišem gimnaziju”, kaže jedna učenica osmog razred.

      Nadležni tvrde da nema razloga za brigu. Pitanja su prilagođena uslovima u kojima je protekla ova školska godina a jedan od olakšica osmacima biće veći broj pitanja na testovima gde će im biti ponuđeni odgovori što olakšava dolazak do tačnog odgovora.

     Mnogi od osmaha, posebno oni koji upisuju specijalizovana odeljenja ili muzičku i umetničku školu, već su razbili strah od polaganja ispita. Oni su već pokazali šta znaju iz matematike, fizike, stranih i srpskog jezika ili koliko su talentovani za slikanje i muziku. Sada im presotaje još samo da polaže malu maturu jer se i ona boduje za upis u specijalizovana odeljenja.

 Preliminarni  27.juna, konačni rezultati 2.jula

      Preliminarni rezultati završnog  ispita biće objavljeni 27.juna a istog dana učenici i roditelji će podnositi žalbe ukoliko imaju neke primedbe na broj osvojenih bodova. Konačni rezultati biće objavljeni 2.jula.

     Liste želja osmaci će popunjavati od 26.juna do 3. jula. Moći će da upišu 20 škola, smerova i obrazovnih profila. Preporuka je da se popuni svih 20 kolona kao id a prve na listi budu najželjenije škole. Liste želje moći će da provere 7.jula.

    Prvi upisni rok je 12. i 13.jula. Drugi upisni rok je 16.jula.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra završni ispit iz srpskog jezika

Izvor: Danas, 22.Jun.2021, 08:34

Više od 68.000 učenika osmog razreda sutra će polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak će rešavati zadatke iz matematike, a u petak kombinovani test.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.