U čaju za bebe ima salmonele

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čaju za bebe ima salmonele

Najnovije laboratorijske analize uzoraka koje će biti gotove sledeće nedelje daće odgovor na pitanje kako se salmonela našla u bebi čaju „za miran san" proizvođača „Zdravlje Aktavis" iz Leskovca, izjavila je za „Blic" dr Svetlana Mijatović, pomoćnica ministra zdravlja za sanitarne poslove.

Mijatovićeva kaže da je sanitarna inspekcija, posle dobijenih rezultata superanalize koji su potvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da u spornom čaju ima salmonele i prijave Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku Vojvodine, odlučila da se obavi vanredna kontrola „Zdravlja Aktavis" u Leskovcu iako je proizvođač imao urednu dokumentaciju.

- Uzorkovanje je obavljeno 1. jula jer smo 30. juna faksom iz Vojvodine dobili prijavu zarazne bolesti. Mesna sanitarna inspekcija u Leskovcu uzela je sve uzorke, i to sa radnih površina 67 zaposlenih, od osam vrsta proizvoda (dakle, i drugih čajeva, a ne samo bebi čaja), četiri vrste sirovine, filter vrećice i pojedinačno upakovanih čajeva. Rezultate očekujemo sledeće nedelje. Posle toga proizvođač ima rok od tri dana da se izjasni da li želi i superanalizu tih uzroka. Po zakonu je merodavan rezultat superanalize. Očekujemo da će salmonela biti pronađena i da će proizvođač iskoristiti svoje pravo, pa bi krajnji rezultati bili gotovi kroz dve nedelje - objašnjava Mijatovićeva.

Zbog bebi čaja renomirane farmaceutske kuće iz Leskovca, pre oko dva meseca deset beba iz Novog Sada, Beočina i Inđije završilo je kod lekara. Posle toga tamošnja sanitarna inspekcija izvršila je brojne analize svega što su bebe konzumirale i na kraju salmonelu pronašla u čaju „Zdravlja Aktavis". Sanitarna inspekcija zabranila je dalji promet tog čaja i podneće prekršajnu prijavu za privredni prestup.

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut" saopštio je juče da je ispitivanje mikrobiološke ispravnosti tri uzorka čaja za bebe „Zdravlja Aktavis" iz Leskovca pokazalo da su zdravstveno neispravni i da u njima ima bakterije salmonele. Međutim, osim tih bakterija, pronađene su i sulfitoredukujuće klostridije, koliformne bakterije, povećan broj mikroorganizama, kvasnica i plesan, a u jednom od njih i ešerihija koli. Analiziran je uzorak čaja u pakovanju od pet grama sa rokom upotrebe do aprila 2009. godine i dva iz pakovanja od po 40 grama, sa rokovima trajanja do januara i juna sledeće godine. Uzorke čajeva „Batutu" je dostavio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku u Novom Sadu, sektor za sanitarne poslove u originalnom pakovanju.

Kada su javnost i proizvođač iz Leskovca obavešteni o postojanju salmonele u čaju, uprava „Zdravlja Aktavis" je 11. juna naložila svom sektoru prodaje da povuče iz prometa sve količine čaja „za miran san" u najkraćem mogućem roku. Ta kompanija je zaustavila i proizvodnju svih biljnih preparata,i u javnosti su se oglašavali da nisu krivi, da ne znaju kako se salmonela našla u tom čaju i pozivali su nadležne da ustanove izvor bakteriološke neispravnosti. Upravo to i čini Republička sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i, kako naša sagovornica kaže, uzrok postojanja salmonele uskoro će biti poznat.

Kazna do tri miliona dinara

Prema našem prekršajnom zakonu, za privredni prestup izriče se novčana kazna. Prema procenama nadležnog prekršajnog sudije, ona može biti za fizičko lice od 2.000 do 200.000 dinara, a za pravno lice od 10.000 do tri miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.