Izvor: JUGpress.com, 16.Avg.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vučju održani “Dani kruške 2019”

LESKOVAC-VUČJE

U Vučju je održana manifestacija „Dani kruške“ petu godinu zaredom. Cilj manifestacije je promocija poljoprivrednih proizvođača i ove kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv. Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Dejan Pešić je rekao da u ovom kraju nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne gaji krušku.

„To je postao i porodični biznis, a svake godine se javljaju novi zasadi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kruške, primenjuju se nove tehnologije u gajenju i novi asortimani. U Vučju i okolini više od 156 hektara je pod zasadima kruške.“

Obratio odbornik Skupštine Grada Leskovca Bratislav Anđelković pozdravljajući prisutne naglasio je da „Dani kruške“ polako prerastaju u tradiciju ovog kraja.

„Od ukupne površine zasada pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10 posto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom kraju. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, ova manifestacija predstavlja dobru priliku da proizvođači prikažu najbolje od ovog voća, da dobiju korisne savete od stručnih službi i unaprede svoju proizvodnju.“

Organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu gajbu krušaka, za najbolju rakiju i za najmlađeg uzgajivača kruški. Održano je i predavanje Poljoprivredne stručne savetodavne službe na temu „Obična kruškina buva“ i „Ključne tačke u proizvodnji kruške, problemi i izazovi“.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.