U PUSTOJ RECI UGINULE SVE RIBE

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U PUSTOJ RECI UGINULE SVE RIBE

LESKOVAC - U Pustoj reci u opštini Bojnik nastao je pomor riba, ali i drugih životinja, saopštili su danas predstavnici lokalnog udruženja sportskih ribolovaca "Pusta reka" i preduzeća "Južna Morava" iz Niša koje gazduje rekama na ribarskom području "Srbija-istok".

Predsednik "Puste reke" Čedomir Petrović kazao je Beti da je "ekološka katastrofa" otkrivena u subotu, a da su nadležne inspekcije boravile i danas na terenu. "Sav riblji fond je nestao. Uginuli su i rakovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žabe, školke, pa čak i zmije. Sa ovakvom katastrofom se nismo do sada suočili", kazao je Petrović.

Direktor "Južne Morave" Nikola Kumanović rekao je da se pomor riba u Pustoj reci može porediti sa pomorom u Bovanskom jezeru 2008. godine.

"Ovo je veliki pomor, ali ne možemo da utvrdimo o kojim se količinama ribe radi, jer je na obalama ostala samo jedna trećina ili četvrtina", kazao je Kumanović.

Pomor riba potvrdila je Beti i inspektorka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite vode od zagađenja Gordana Vukašinović, koja nije znala da kaže šta je izazvalo uginuće.

"Uzeli smo uzorke vode i uginulih riba sa nekoliko lokacija na reci, kao i uzorke otpadnih voda iz obližnje hladnjače "Jugvoće", koje ćemo poslati na analizu Vetrinarskom zavodu u Nišu. Kada dobijemo rezultate znaćemo šta je uzrok velikom pomoru ribe", kazala je Vukašinovićeva.

Petrović i još nekoliko ribolovaca tvrde da je riba uginula na potezu od oko 40 kilometara, od izliva kanalizacije "Jugvoća" u Konjuvačku reku, koja se nekoliko desetina metara dalje uliva u Pustu reku, pa do njenog ušća kod Doljevca.

U toj firmi je rečeno Beti da hladnjača ne radi sedam meseci i da na tom prostoru nije bilo nikakve proizvodnje. "Prošle nedelje smo samo prali sudove i utrošili jedan litar deterdženta. Uzrok pomora najverovatnije leži na drugom mestu", kazao je jedan od direktora "Jugvoća".
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomor ribe u ''Pustoj reci''

Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2011

U Pustoj reci u opštini Bojnik nastao je pomor riba, ali i drugih životinja, saopštili su danas predstavnici lokalnog udruženja sportskih ribolovaca "Pusta reka" i preduzeća "Južna Morava" iz Niša koje gazduje rekama na ribarskom području "Srbija-istok"...Predsednik "Puste reke" Čedomir Petrović...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pomor riba u Pustoj reci

Izvor: Glas javnosti, 24.Maj.2011, 07:27

LESKOVAC - U Pustoj reci u opštini Bojnik nastao je pomor riba, ali i drugih životinja, saopštili su predstavnici lokalnog udruženja sportskih ribolovaca "Pusta reka" i preduzeća "Južna Morava" iz Niša koje gazduje rekama na ribarskom području "Srbija-istok". Predsednik "Puste reke" Čedomir...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.