U Leskovcu ukinuta vanredna situacija, šteta od poplava na objektima procenjena na 50 miliona i produžen rok za prijavu

Izvor: JužneVesti.com, 03.Mar.2021, 13:06

U Leskovcu ukinuta vanredna situacija, šteta od poplava na objektima procenjena na 50 miliona i produžen rok za prijavu

Posle skoro 2 meseca od kako je na teritoriji opštine Leskovac uvedena vanredna situacija zbog obilnih padavina i poplava, ona je ukinuta na sednici Kriznog štaba, a do sada je šteta na objektima procenjena na oko 50 miliona dinara. Rok za prijavu štete je produžen, tako da svi oni koji to nisu uradili ili oni građani kod kojih Komisija nije izvršila procenu mogu podneti zahtev do 18. marta.

Kako se voda povukla sa svih lokacija, a vodostoj je je uredan, komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kriznog štaba i gradonačelnk Leskovca Goran Cvetanović ukinuo je danas vanrednu situaciju u Leskovcu proglašenu 11. januara. On je napomenuo da će se ipak nastaviti sa praćenjem stanja na terenu.

Moramo biti kao i do sada u pripravnosti, ne možemo protiv priorode i vremenskih nepogoda, ali saradnjom i dobrom koordinacijom kao što smo imali sa vojskom i predstavnicima MUP-a, siguran sam da možemo da doprinesemo da što bolje zaštitimo stanovnikem kao što smo to i ovoga puta učinili - rekao je Cvetanović.

Zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile leskovački kraj, sredinom januara formirana je i Komisija za procenu štete, kako na stambenim objektima tako i na poljoprivrednom zemljištu.

Od 14. janura kada je Komisija krenula sa radom obišli smo preko 200 domaćinstava i procenili štetu na 177 stambenih objekata, 234 pomoćnih objekata (hidroforske kućice, garaže, ostave),5 poslovno-privrednih objekata, kao i mostove u Jelašnici i Turekovcu-rekao je predsednik komisije Miloš Kocić.

On je dodao da su do sada pristigle 172 prijave za stambene objekte, 138 za pomoćne i 5 za privredne objekte.

Zbog velikog broja prijava odlučili smo da rok produžimo za još 15 dana, pa oni koji nisu popunili obrazac i predali ga na pisarnici to mogu učiniti najkasnije do 18. marta. - rekao je Kocić.

Po do sada izvršenoj proceni štete na poljoprivrednim, stambenim i privrednim objektima i infrastruktuti, došlo se do zaključka da je šteta oko 50 miliona dinara rekao je Cvetanović, ali i dodao da je veliki problem to što Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pomaže isključivo stambene objekte.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pomaže samo stambene objekte, a ta šteta je oko 20 milona dinara. Zato će Komisija uputiti zahtev za štetu na mostovima u Turekovcu i Jelašnici, gde je procenjena šteta na oko 21 milion dinara- saopštio je Cvetanović.

Ozbiljan problem i dalje predstavlja i to što su zaseoci Zbežište, Novkov rid, i Crveni breg i dalje bez električne enrgije, i trenutno struju dobijaju uz pomoć agregata.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Planiraju sanaciju i uredjenje Rudarskog i Šainovačkog kanala kao zaštitu od poplava

Izvor: JUGpress.com, 03.Mar.2021

LESKOVAC..Predsednik Komisije za procenu štete na građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu Miloš Kocić rekoa je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije , da je komisija prilikom obilaska terena procenjivala štetu na svim objektima u domaćinstvu, uključujući stambene, pomoćne...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.