U Leskovcu se najviše izdvaja za zdravstvo u odnosu na republički prosek

Izvor: JUGpress.com, 10.Jul.2017, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Leskovcu se najviše izdvaja za zdravstvo u odnosu na republički prosek

LESKOVAC

 

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je održana panel diskusija na temu “Lokalna strategija javnog zdravlja Leskovca – izazov ili problem?”

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da stanovnici na jugu Srbije spadaju u one koji najčešće opisuju svoje zdravlje negativnim ocenama. Samo 54, 2 odsto gradjana Južne Srbije je zadovoljno državnom zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << službom, dok skoro 65 odsto gradjana više preferira privatnu zdravstvenu praksu, objasnio je predsednik EPuS-a, Srdjan Dimitrijević.

Generalni sekretar EPuS-a, Suzana Dimitrijević je, takodje, iznela podatke istraživanja sprovedeno u Leskovcu, koje je pokazalo da leskovačka domaćinstva imaju najveća mesečna izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u odnosu na republički prosek. Medjutim, oni imaju i vrlo negativna iskustva kada je u pitanju javno zdravlje. “U subotu, 8. jula, sproveli smo uličnu akciju odnosno anketu kada smo pitali gradjane da se izjasne o kvalitetu usluga javne uprave, misleći naravno na sve njene segmente. Skoro 90 odsto gradjana imalo je potrebu da kaže nešto o zdravstvenim uslugama”.

Kao jedan od problema sa kojima se suočavaju ne samo gradjani Leskovca, već i institucije kao što je Dom zdravlja, navedena je razudjenost.

“Ukoliko posmatramo Dom zdravlja, najslabija karika je upravo sama dostupnost zdravstvene zaštite. Poznato je da grad Leskovac spada u vrlo staro stanovništvo, jer ima preko 20 odsto osoba starijih od 65 godina i upravo ti ljudi imaju i više zdravstvenih problema, a pojedina mesta su dosta udaljena od matičnih objekata ili od opšte bolnice” – kaže dr Časlav Nedeljković.

Zdravlje samo po sebi predstavlja prioritetni cilj. I zbog toga ključna tačka  ove lokalne strategije je upravo primarna prevencija.

Nedeljkovića je rekao da je preventiva bolesti imperativ i definitivno, više finansijskih sredstava bi trebalo da se izdvoji za preventivne aktivnosti. “Treba što pre reagovati pre nego što dodje  do pogoršanja zdravlja. Treba uložiti u prevenciju kako bi se smanjio broj novoobolelih”.

Nedeljković je rekao i da od 3.060.000 usluga koje ima Dom zdravlja Leskovac, samo 2 odsto tih usluga spada u preventivu.

Panel diskusija o javnom zdravlju trebalo bi da predstavlja prvi korak ka stvaranju zdrave zajednice.

“Ne može biti zdrave zajednice sa bolesnim ljudima. Zbog toga je bolje uložiti jedan dinar u preventivu, nego tri dinara za lečenje” – kaže Srdjan Dimitrijević.

Načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, dr Vanja Ilić, je govorila o presudnim odrednicama koje će predstavljati okosnicu lokalne strategije. “To su promocija zdravlja, organizacija zdravstvene zaštite, unapredjenje radne i životne sredine i rad u ključnim, vanrednim situacijama. Kao nosioci svih tih aktivnosti,  po Zakonu o javnom zdravlju su instituti i zavodi za javno zdravlje.”

U okviru panel diskusije iznet je i predlog Udruženja Distrofičara Leskovac da se osobama sa invaliditetom obezbede prioritetne kartice. Te kartice bi im omogućile brže i lakše zakazivanje pregleda kod lekara.

Panel diskusija je deo dvogodišnjeg projekta “Partnerstvom do dobre javne uprave” sa idejom da se poboljša komunikacija izmedju gradjana Leskovca i javnih institucija koje pružaju zdravstvenu zaštitu. Mišljenje gradjana, nihova iskustva i potrebe, najbolje mogu da ukažu  u kom pravcu treba da se kreće reorganizacija javne uprave.

Projekat “Partnerstvom do dobre javne uprave” je organizovao Evropski pokret u Srbiji , a finansirala Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

O reformi javnog zdravlja govorio je i rukovodilac grupe poslova za socijalnu i zdravstvenu zaštitu u gradskoj upravi Leskovac dr Bratislav Nešić .

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.