U Leskovcu propada kuća heroja Koste Stamenkovića

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Leskovcu propada kuća heroja Koste Stamenkovića

Leskovac je grad duge i bogate tradicije sa brojnim spomenicima posvećenim ličnostima, važnim događajima i ratovima. Poslednjih godina mnogi su počeli da propadaju. Među njima je i kuća narodnog heroja Koste Stamenkovića, kojoj je neophodna hitna rekonstrukcija.
Kuća narodnog heroja Koste Stamenkovića lako je mogla da doživi sudbinu kuće u centru Leskovca od koje je ostala samo spomen-ploča >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja i dalje podseća Leskovčane da su se u njoj za vreme okupacije održavali sastanci mesnog komiteta.

Duge birokratske procedure, nerazjašnjeni imovinski odnosi doveli su do toga da, iako je obezbeđen novac, rekonstrukcija još nije započeta.
„Sutra se raspisuje javna nabavka koja će u najkraćem mogućem roku biti urađena i negde šesnaestog ćemo imati otvaranje tih ponuda koje budu došle“, kaže Veroljub Trajković iz Narodnog muzeja u Leskovcu.
A leskovački narodni tribun nema mira ni u centru grada. Njegov monumentalni spomenik zbog izgradnje trga biće pomeren.
Dvadesetak metara dalje spomenik oslobodiocima podignut 1926. godine još odoleva zubu vremena, ali jedva. Postament je oštećen, slova skoro nevidljiva, pa slika ne služi na čast potomcima velikih ratnika.
Skupština grada donela je 2015. godine odluku o podizanju i održavanju spomenika i spomen-obeležja. U njoj stoji da je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu odgovoran i za podizanje novih i održavanje starih. Deo odgovornosti ima i lokalna samouprava.
„Komunalna policija može da dâ inicijativu, inicijativu naravno može i Zavod za zaštitu spomenika, ali i Komunalna policija ukoliko vidi na terenu da je neki spomenik oštećen“, navodi Saša Mladenović, šef Odseka za društvene delatnosti.
Kada se uzme u obzir činjenica da Leskovac ima samo pet komunalnih policajaca i obim posla zaposlenih zavoda u Nišu, jasno je zbog čega spomenici izgledaju kako izgledaju i da se čiste i delimično održavaju samo kada se približe neke godišnjice.
Da ne govorimo o mnogo dubljem problemu odnosa škola prema lokalnoj istoriji i ličnostima koje su zadužile Leskovac, a nemaju ni ulicu. Nedostatak strategije doveo je do toga i da će borci koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine 1999. godine spomen-obeležje, kako stvari stoje, dobiti tek naredne godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.