U Leskovcu počeo FAPOR, na sceni 6 predstava

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Leskovcu počeo FAPOR, na sceni 6 predstava

Narednih dana Leskovac će biti domaćin amaterskim pozorišnim grupama iz Banja Luke, Kostolca, Blaca, Lebana, Boljevca i Despotovca koje će publici predstaviti svoja dela. Ansambli će se boriti za nagradu za najboljeg reditelja, a publika će do 6. novembra moći da pogleda 6 predstava.

Festival amaterske pozorišne režije otvorio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Zoran Đerić, koji smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << amaterizam treba čuvati jer je od njega sve i počelo. Đerić otvorio Festival, foto: B. S.

Prvih sto godina srpskog pozorišta čine upravo amateri koji su svojom velikom ljubavlju i entuzijazmom uspeli da sačuvaju pozorišni duh i kulturu svog naroda. Ovakvi festivali, posvećeni režiji i amaterima, su retki. Pozorišni amateri su ljudi koji taj posao rade iz ljubavi i zbog toga ovakav festival treba podržavati i čuvati - rekao je Đerić.

I ove godine predstave koje će se igrati u takmičarskom delu birao je direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović, dok će ih ocenjivati tročlani žiri - glumica Tanja Pjevac, rediteljka Ana Đorđević i glumac Bojan Stojčetović.

Oni će odlučivati o tome kome će pripasti nagrada za najbolju režiju “Dragan Dimitrijević”, koja ima i novčani deo od 50.000 dinara. Ukupno će biti odigrano 6 predstava, foto: B. S.

Ovogodišnji Festival prate radionice glume i izložbe, a posetioci u holu Leskovačkog kulturnog centra mogu pogledati dokumente i fotografije o novosadskim ustanovama kulture koje su nekada postojale.

Festival je otvorila predstava Do godine, kao i uvek, sa Milanom Gutovićem i Minom Lazarević u glavnim ulogama, koja se igrala van takmičarskog programa.

Prvi će na takmičarsku scenu izaći Banjalučani koji će, večeras od 19 sati, izvesti delo Sa prevodom za odrasle.

Sve predstave se igraju u Leskvačkom kulturnom centru, a ulaz je slobodan.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.